Beskućnici su dio i naše stvarnosti i trebaju pomoć države i društva

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva nadležne institucije da urgentno pronađu održivo rješenje za smještaj i zbrinjavanje beskućnika sa teritorije Podgorice, ali i Crne Gore uopšte, imajući u vidu krajnje nehumane uslove u kojima su, pod otvorenim nebom ili u napuštenim javnim prostorima, izloženi posljedicama oštre zime, bez grijanja i adekvatne ishrane.

Beskućništvo je teško u svakom svom aspektu
. A udruženo sa ekstremnim vremenskim neprilikama, prevlađujućom društvenom neosjetljivošću i izostankom odgovornosti nadležnih institucija, ono dobija svoju najgrublju dimenziju oličenu u priči, koju smo ovih dana mogli vidjeti u medijima – o dvojici beskućnika, koji su u srcu Podgorice, u podzemnom toaletu, ostavljeni da se smrzavaju i tiho umiru od gladi. Ne treba živjeti u iluziji da su oni jedini koji nezabilježenu zimu podnose na ulicama, a treba naglasiti da u Crnoj Gori ne postoji statistika o beskućnicima, niti praktični odraz ikakvih sistemskih napora da se ovoj ugroženoj grupi pomogne uprkos postojanju novca koji nadležne institucije nerijetko nenamjenski troše. Porazno je i za sve nas kao građane da sa patnje ljudi oko sebe skrećemo pogled često obojen predrasudama i nerazumijevanjem problema beskućništva.

Rješavanje problema sa kojima se suočavaju beskućnici mora biti sastavni dio socijane politike Vlade Crne Gore. Na to se Crna Gora obavezala i Evropskom socijalnom poveljom, čiji član 31 propisuje da zemlje ugovornice rade na spriječavanju i umanjivanje pojave beskućnika, kako bi se ona postepeno eliminisala. Beskućništvo treba iskorijenjivati jer je pravo na stanovanje osnovno ljudsko pravo, koje je osnova ostvarivanja i uživanja svih ostalih prava.

Nespremnost države da preuzme odgovornost za rješavanje beskućništva, prevenciju i smanjenje ove pojave urušava kapacitet društvene solidarnosti i prepoznavanje beskućništva kao problema koji se tiče svih građana. Rješavanje problema treba da prati i veća podrška javnosti poduprta razumijevanjem fenomena koji nije rezultat nečijeg slobodnog izbora, već posljedica spleta okolnosti koje mogu da zadese i neke koji sada sa velike visine gledaju na ovaj problem.

Ovim saopštenjem, CGO se pridružuje apelima kolega iz Banke hrane i Akcije za ljudska prava (HRA), nevladinim organizacijama koje se godinama bave ovim pitanjem kroz pružanje konkretne pomoći i podrške beskućnicima, informisanjem javnosti o slučajevima beskućništva i situacijom u kojoj žive, ali i zagovaranjem uspostavljanja trajnih servisa pomoći kroz obezbjeđenje smještaja i zbrinjavanja ovih lica, koje očito ne doleze do nadležnih institucija.

CGO poziva sve građane da budu solidarni i kad god su u prilici da pomognu beskućnicima koje prepoznaju u svojoj okolini, makar kroz informisanje nadležnih institucija da izađu na teren i pruže pomoć. Svaki dobronamjeran i human gest je važan, jer može makar ublažiti neki od brojnih izazova sa kojima se beskućnici svakodnevno suočavaju živeći potpuno marginalizovani i isključeni usljed ekstremnog siromaštva.

Petar Đukanović, koordinator programa