Država ima obavezu da obezbijedi razvoj medijskih sloboda

Centar za građansko obrazovanje (CGO) čestita 3. maj, Svjetski dan slobode medija, svim medijima i medijskim poslenicima u Crnoj Gori, iako na žalost, ni ove godine oni nemaju posebnih razloga za slavlje. Svakako, ovo jeste prilika da se ukaže na težak položaj u kojem rade i djeluju mediji u Crnoj Gori, kao i na činjenicu da su medijske slobode, po svim segmentima, nazadovale što je ograničavajuće za ukupnu demokratizaciju društva.

Uloga medija u razvoju demokratskog društva je nemjerljiva. Međutim, da bi mediji mogli ostvariti svoju ulogu, država mora obezbijediti ambijent u kojem novinari mogu raditi slobodno, bez bilo kakvih pritisaka i straha od posljedica zbog svog rada. Da u tom pravcu nema napretka dokazuju i brojni problemi koji opterećuju medijsku scenu u Crnoj Gori, i na koje CGO godinama ukazuje, a koji ostaju bez adekvatne reakcije nadležnih državnih organa a samim tim i bez rješenja. Politički pritisci, neadekvatan zakonodavni okvir, brojni nerazjašnjeni slučajevi napada na novinare, medije i njihovu imovinu za čiju istragu i procesuiranje država ostaje nezainteresovana, nepodsticajan finansijski ambijent i netransparetna izdvajanja iz javnih fondova kojima se direktno utiče na medijsko tržište, samo su neki od uzroka duboke podijeljenosti na medijskoj sceni i pada kvaliteta medijskog izvještavanja. U ovakvom ambijentu mediji ne mogu ostvariti svoju ulogu kontrolora nosilaca političke moći, odnosno objektivno, blagovremeno i profesionalno informisati građane i građanke Crne Gore.

Zato i ne čudi činjenica da se Crna Gora po istraživanjima relevantnih međunarodnih organizacija nalazi na začelju i označava kao zemlja u kojoj su medijske slobode ugrožene. U nedavno objavljenom Svjetskom indeksu medijskih sloboda, Reportera bez granica, Crna Gora se nalazi na 106 mjestu od 180 zemalja, dok se po izvještaju Freedom House-a označava kao djelimično slobodna za rad i djelovanje medija. Dodatno, jasne i upozoravajuće preporuke Evropske komisije iz prošlogodišnjeg Izvještaja o Crnoj Gori, koje se odnose na unaprijeđenje stanja u oblasti medija i obezbijeđenja jednakih šansi za medije nijesu uopšte realizovane.

CGO će nastaviti da se, kroz svoje programske aktivnosti, bori za slobodne i nezavisne medije, prvenstveno insistirajući na promjeni prevaziđenog zakonodavnog okvira kako bi se medijima obezbijedile jednake šanse za rad, a što uključuje doprinos identifikovanju i spriječavanju pritisaka i neprimjerenih uticaja vlasti na uređivačku politiku i izvještavanje medija putem selektivnog i netransparentnog finansiranja.

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3.maja, na osnovu odluke Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a kako bi se unaprijedila svijest o značaju slobode štampe i podsjetile vlade država da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovanu Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima.

Ana Nenezić, koordinatorka programa