Berlinski proces doprinosi kvalitetnijem procesu pristupanja Crne Gore EU

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, NJ.E Hans Günther Mattern bio je večeras gost Evropskog kafea, koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO) u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert. Ambasador je sa predstavnicima civilnog sektora, tokom ovog devetog Evropskog kafea, razgovarao na temu: “Crna Gora na raskršću – u kojem pravcu ide Crna Gora i koje koristi može imati od Berlinskog procesa?”

Evropski kafe je otvorila Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, koja je ocijenila da proces „pristupanja EU ulazi u fazu u kojoj se očitava zamor crnogorskih vlasti i institucija, i da su vrlo značajni impulsi koji se mogu dobiti kroz Berlinski proces i koji nas podsjećaju da EU, pored brojnih svojih problema nije zaboravila na region“. Ona je naglasila da je za Crnu Goru važna kontinuirana pažnja sa kojom Njemačka prati razvoj događaja u Crnoj Gori, a koja se „reflektuje u jednom strogom ali prijateljskom pristupu, koji zna da istovremeno ukaže na izazove koji ograničavaju razvoj vladavine prava i da podrži one koji hoće da se sa njima adekvatno suoče“.

eu caffe

NJ.E Hans Günther Mattern, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, je razgovarao sa učesnicima/cama o tekućim izazovima sa kojima se Crna Gora suočava, kao i o postignutom napretku na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Posebno se raspravljalo o dešavanjima u regionu i mogućem uticaju na perspektivu Crne Gore kao i o ispunjenosti očekivanja Berlinskog procesa.

Ambasador je podsjetio da rad crnogorske vlasti i građana u procesu pridruživanja EU, ne služi samo ostvarivanju zadataka koje postavlja Evropska komisija, već trajnom poboljšanju države i društva za dobrobit svih.

Ambasador Mattern je, dodao da Crna Gora u procesu pristupanja EU, kao i do sada može računati na blagonaklonu, aktivnu podršku njemačke vlade.

„Crna Gora će uz optimalnu pripremu i vjerodostojne, efikasne institucije i javne službenike na svim nivoima zakonodavstva, vlasti i pravosuđa, dobiti potrebnu političku podršku zemalja članica Evropske unije za uključivanje u naš krug“, zaključio je Mattern.

4 - eu caffe

Cilj Evropskog kafea je kreiranje platforme za otvorenu diskusiju u neformalnoj atmosferi koja će doprinijeti unaprijeđenju saradnje organizacija civilnog društva i institucija. Ovakav pristup dijalogu o izazovima evropskih integracija u Crnoj Gori, ali i unutar same EU, doprinosi intenziviranju komunikacije i informisanju različitih segmenata društva kao i mapiranju problema i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, a kroz diskusiju predstavnika/ca NVO u Crnoj Gori i različitih aktera tog zahtjevnog procesa.

U toku prethodne dvije godine, CGO je organizovao nekoliko Evropskih kafea između predstavnika civilnog društva i nacionalnih i međunarodnih donosioca odluka u okviru pregovaračkog procesa, a od 2017. godine Evropski kafe se organizuje i sa mladima. Gosti Evropskog kafea do sada su bili: ambasador Mitja Drobnič, tadašnji šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Gudrun Elizabet Štajnaker, tadašnja ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori i Zoran Pažin, ministar pravde u Vladi Crne Gore i potpredsjednik Vlade Crne Gore, zatim predstavnici opozicije građanske profilacije – Miodrag Lekić, predsjednik DEMOS-a, Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata Crne Gore i Dritan Abazovićem, tadašnji potpredsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA) – sa kojima smo govorili o tome da li žive evropske vrijednosti u Crnoj Gori i na koji način se građanska opozicija bori za njih. Naši gosti su dalje bili Jozo Radoš, poslanik Evropskog parlamenta i član Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac u Crnoj Gori sa saradnicima, i konačno ambasador Slovačke Republike u Crnoj Gori, Roman Hloben. Tokom maja je planiran još jedan Evropski kafe.

Sastanku je prisustvovalo 25 predstavnika/ca organizacija civilnog društva.

Svetlana Pešić, saradnica na programima