Sa mladima o evropskim standardima na desetom Evropskom kafeu

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas, u saradnji sa fondacijom Friedrich Ebert (FES), u velikoj sali CGO-a, organizovao deseti po redu Evropski kafe. U okviru ovog događaja, NJ.E Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori razgovarao je sa predstavnicima srednjoškolskih i studentskih organizacija, ali i omladinskih organizacija i podmladaka političkih partija na temu Evropski standardi i Crna Gora – da li uslovnost produkuje rezultate?.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a je na otvaranju jubilarnog desetog Evropskog kafea ocijenila da se države pretendenti za članstvo u EU nalaze u dugom i zahtjevnom procesu unutrašnje transformacije društva a što je vidljivo kroz suočavanje sa teškoćama u dostizanju evropskih standarda. „Evropski standardi u značajnom postaju pokretna meta, ali to ne smije biti obeshrabrajuće za sve one koji žele biti dio EU. Crna Gora treba te standarde usvajati i primjenjivati prvenstveno radi sebe, da bi napravila osnov za društvo funkcionalne vladavine prava, sistema odgovornosti u svim strukturama vlasti, inkluzivnosti u odnosu na različitosti i unaprijeđenja kvaliteta života građana i građanki. Posljedično, to će voditi otvaranju mnogo većih mogućnosti za mlade, koji su ogroman ali još uvijek potcijenjen resurs ovog društva“, istakla je ona. „Na ovom putu je značajno iskustvo Hrvatske, čije bi naučene lekcije trebalo da posluže Crnoj Gori kao smjernice za uspješno i lakše napredovanje ka zajednici evropskih država“, dodala je Uljarević.

cgo-cce-evropski-kafe-mladi-10 (2)_sajt

Ambasador je podsjetio da je Republika Hrvatska prošla kroz pregovarački proces vrlo sličan onome kroz koji prolazi Crna Gora čime je Hrvatska usmjerena prenosti svoja znaja i vještine Crnoj Gori. Naročito je pohvalio „tako snažno sudjelovanje nevladinog sektora Crne Gore ovom procesu. Unutarnje transfomacije društva mogu se znatno ubrzati procesom pregovora i nastavljaju članstvom u Euroskoj uniji. Stara poslovica „Panta Rhei“ da na ovom Svijetu „samo mijena stalna jest“, možda najbolje opisuje stanje kada društvo jedne države uđe u Europsku uniju, dakle tu nema više stajanja u promjenama. Tada se tek nađete u jednom ekskluzivnom klubu koji vam pomaže da se dalje izgrađujete kao prosperitetno i vrijednosno dobro društvo ne odbacujući one dobre tradicionalne vrijednosti koje posjeduju naši građani u Hrvatskoj ili Crnoj Gori poput gostoljubivosti, rodbinske povezanost itd. Dakle, recimo trebamo sigurno ostati gostoljubivi i nastaviti pomagati svojoj rodbini ali na način da pri tome izbjegnemo nepotizam. Upravo su mladi upućeni biti nositelji ovih promjena, “ objasnio je Grubišić.

Na pitanje da li uvjetovanost/uslovnost producira rezultate rekao je da se „Hrvatskoj na početku činilo težim kada su nam uvedena mjerila (benchmarks) prije otvaranja pojedinih poglavlja. Međutim, kako je proces tekao, tako su nam mjerila postajali ciljevi koje smo na mjerljiv način mogli ispuniti pa smo s opravdanjem tražili otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja kada smo zadane zahtjeve u potpunosti ispunili. Na koncu, čini se, kako su ta mjerila za otvaranje i zatvaranje pojedinih poglavlja povećala transparentnost procesa, bila su nam orijentir i dobro su nam došla u prgevarčkom procesu“, ocijenio je Grubišić.

cgo-cce-evropski-kafe-mladi-10 (1)_sajt

„Četverogodišnje članstvo u Europskoj uniji nas bolje pozicionira u međunarodnim odnosima. Hrvatski je postao jedan od službenih jezika Eurospke unije. Vjerujem da povećanje broja turista ima veze i s našim članstvom u EU i NATO-u. Sigurno je članstvo Hrvatske u Europskoj uniji pridonijelo tome da nam je napokon počela značajno rasti industrijska proizvodnja i izvoz“, zaključio je Grubišić.

Cilj Evropskog kafea je kreiranje platforme za otvorene i plodonosne neformalne diskusije koje će doprinijeti unaprijeđenju saradnje različtih društvenih grupa i institucija, inteziviranju komunikacije, mapiranju postojećih izazova i definisanju prijedloga za njihovo prevazilaženje, kao i informisanje o posebnim aspektima procesa pristupanja Crne Gore EU, pa je stoga dio ovog događaja bio posvećen i razgovoru o ulozi mladih u ovim procesima.

Prije dvije godine, CGO je započeo sa projektom Evropski kafe, tokom kojeg su organizovani sastanci između predstavnika civilnog društva, na jednoj strani i nacionalnih i međunarodnih donosioca odluka u okviru pregovaračkog procesa, na drugoj strani. Od 2017. godine Evropski kafe se organizuje i sa mladima. Gosti Evropskog kafea do sada su bili: ambasador Mitja Drobnič, tadašnji šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Gudrun Elizabet Štajnaker, tadašnja ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori, Zoran Pažin, ministar pravde u Vladi Crne Gore i potpredsjednik Vlade Crne Gore, zatim predstavnici opozicije građanske profilacije – Miodrag Lekić, predsjednik DEMOS-a, Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata Crne Gore i Dritan Abazović, predsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA) – sa kojima smo govorili o tome da li žive evropske vrijednosti u Crnoj Gori i na koji način se građanska opozicija bori za njih. Naši gosti su dalje bili Jozo Radoš, poslanik Evropskog parlamenta i član Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac u Crnoj Gori sa saradnicima, ambasador Slovačke Republike u Crnoj Gori, Roman Hloben i ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern.

Ovaj Evropski kafe je okupio 25 mladih, uglavnom iz omladinskih i studentskih organizacija kao i podmladaka političkih partija. Sljedeći Evropski kafe je planiran za jesen 2017.

Svetlana Pešić, saradnica na programima