Vlada potvrdila da je podrška u ukupnoj populaciji ispod 60 odsto

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom saopštenja Vlade Crne Gore, koje potpisuje Služba za odnose sa javnošću, prije svega, izražava zadovoljstvo što Vlada na najvišem nivou otvara dijalog o važnom segmentu evropskih integracija – legitimnosti tog procesa koji se ogleda kroz podršku javnosti.

Takođe, CGO se zahvaljuje Vladi Crne Gore na ovom zasigurno neplaniranom ali nedvosmislenom priznanju uticaja CGO-a, kroz učinjen napor da se pokuša demantovati dio tvdnji koje je Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a, iznijela u emisiji «Direktno», na TV Vijesti. Nije zgoreg podsjetiti i da su te tvrdnje iznijete pred visokim vladinim zvaničnikom koji ih tokom trajanja emisije nije ni pokušao demantovati.

Istovremeno, teško se oteti utisku da povod i način ovog reagovanja nijesu dobar pokazatelj dijaloškog kapaciteta i otvorenosti Vlade prema NVO kao partnerima u ovom procesu kada te NVO imaju kritički pristup.

Izvršna direktorka CGO-a nije u emisiji polemisala sa Delegacijom EU nego sa Vladom Crne Gore koja je imala svog predstavnika, pa nema potrebe ni da Vlada uvodi druge aktere u svoje reagovanje.

cgo-cce-podrska-eu

CGO je, za potrebe izrade studije o prvoj petoljetki crnogorskih pregovora sa EU, ljubaznošću međunarodno renomirane agencije za istraživanje javnog mnjenja Ipsos, dobio trend kretanja podrške javnosti u Crnoj Gori od jula 2012. do juna 2017. Taj trend se odnosi na pitanje «Ako bi ove nedjelje bio referendum za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, kako biste glasali?» a odgovor u ukupnoj populaciji je varirao u ovim godinama, počev od 78% u julu 2012. do 57% u junu 2017.godine. Ovi podaci su iznešeni i na nedavno održanoj konferenciji CGO-a i FES-a.

Dodatno, ovi podaci ne odstupaju značajno ni od danas objavljenog istraživanje CEDEM-a koji ovaj trend prati, takođe, godinama i po kojem je podrška EU iznosi 56.1%. (1)

Kroz svoje reagovanje Vlada Crne Gore nije ni demantovala da je podrška u ukupnoj populaciji i prije šest mjeseci, od kad datira podatak na koji se oslanjaju, ispod 60%. Naime, i po onom što je za njih angažovana lokalna agencija uradila krajem 2016. to je bilo na nivou od 59.9%, a o čemu su i mediji izvjestili prilikom predstavljanja istog, i što stoji i u grafikonu koji Vlada pokazuje.

Preciznosti radi, procenat opredijeljenih odnosi se samo na one koji u datom trenutku imaju jasno formiran stav, dok se isključuje makar trećina ispitanih građana i građanki. Upravo bi oni – „neopredjeljeni građani“ trebali biti u fokusu svih čiji je zadatak da jasno i objektivno informišu građane i građanke Crne Gore o procesu pristupanja EU i da pokušaju snažiti njihovu podršku, a što sada nije slučaj kad je riječ o komunikacionom pristupu vlasti. A to ne mogu zamaskirati različiti pristupi interpretaciji podataka, niti što je još važnije uticati da se stvari to zaista promijene na bolje.

Ostaje nejasno zašto je Vlada odlučila da se u posljednje vrijeme rukovodi procentima u odnosu na broj opredijeljenih a ne u odnosu na ukupnu populaciju, kao što je to rađeno ranije. CGO cijeni da je pogled kroz ukupnu populaciju korisniji prikaz koji nam kao društvu omogućava da se unaprijedi komuniciranju evropskih integracija sa najširom populacijom.

A oni faktori koji ograničavaju uspješnost pregovora i na koje CGO argumentovano ukazuje –nedostatak političke volje, nedostatak kapaciteta i nespremnosti da se proces učini inkluzivnijim, kao i nedostatak transparentnosti i efektivne komunikacije procesa prema građanima – svoju ilustraciju imaju i ovom reagovanju i onom što mu je inicijalno prethodilo.

Svetlana Pešić, saradnica na programima/PR

(1)CEDEM, istraživanje javnog mnjenja jun 2017, slajdovi 16 i 17
http://cedem.me/images/jDownloads_new/CEDEM%20Jun%202017%20-%20istrazivanje.pdf