Sveštenici da ne budu iznad Ustava

Centar za građansko obrazovanje (CGO) oštro osuđuje izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija izrečenu tokom jučerašnje službe u Cetinjskom manastiru. Ovo je samo jedna u nizu sličnih izjava u kojima Amfilohije u kontinuitetu širi netoleranciju prema različitim društvenim grupama, a u ovom slučaju prema pripadnicima jednog naroda.

U građanskom društvu opterećenom brojnim podjelama, teška riječ ima višestruko značenje. Vrijeđajući osjećanja cijelog jednog naroda, Amfilohije šteti multinacionalnom karakteru države Crne Gore. U trusnom regionu, pod pritiskom revizije istorije i antifašizma, sveštenici imaju posebnu ulogu da među onima koji vjeruju, ali i onima koji ne vjeruju, šire toleranciju i mir, a nikako mržnju i netrpeljivost. Amfilohijeva retorika pripada nekom drugom, prošlom i tragičnom vremenu, gdje su se zbog ovakvih izjava vodili sukobi.

U vremenu teške krize, kada se mnogi građani i građanke nalaze u nezavidnom socio-ekonomskom položaju, kada su ranjive grupe diskriminisane i podvrgnute torturi jačih i moćnijih, kada nerijetko institucije zatvaraju oči na očigledne primjere diskriminacije, svešteno lice ne smije da vrijeđa osjećanja bilo kojeg građanina ili građanke.

Ustav Crne Gore izričito zabranjuje izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kojem osnovu. Ustav jasno definiše i sekularnost države. No, izgleda da za Amfilohija Ustav ne važi pa on nastavlja sa davanjem više političkih nego vjerskih izjava narušavajući građanski duh države u kojoj vrši službu.

Podsjećanja radi, Evropski komitet protiv rasizma i netolerancije (ECRI) u svom izvještaju za Crnu Goru za period 2012-2017 jasno naglašava potrebu za pronalaženje načina radi osiguravanja zaštite od izjava sveštenika. Obaveza je Vlade da spriječi govor mržnje od visokih crkvenih zvaničnika te se na taj način bori sa rasizmom i netolerancijom, što i ovaj izvještaj ističe.

CGO ostaje vjeran principima građanskog društva u kojem svako, bez obzira na nacionalnost, pol, rasu, seksualnu orijentaciju i socijalni status mora uživati ista prava. To znači da svako ima pravo na slobodno izražavanje mišljenja ali i da postoji zaštita od zloupotrebe slobode govora.

Damir NIKOČEVIĆ, koordinator za razvoj