Uvažen rad Uljarević i CGO

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević izabrana je za članicu novoosnovanog Zapadnobalkanskog savjetodavnog komiteta (Western Balkans Advisory Committee – WBAC) globalne Fondacije za otvoreno društvo (Open Society Foundations – OSF). Uljarević je poziv dobila od predsjednika Globalnog odbora Fondacije za otvoreno društvo Kristofera Stouna u ime Džorža Soroša, predsjednika Fondacije i samog Globalnog odbora.

Ovaj Komitet će funkcionisati kao savjetodavno tijelo za dijalog između fondacija na zapadnom Balkanu i OSF, analizirajući zajedničke političke i društvene trendove u regionu i savjetujući nacionalne fondacije, OSF programe, Evropski savjetodavni komitet i kad je to relevatno Globalni odbor. Komitet će, takođe, identifikovati mogućnosti regionalne saradnje između fondacija i razmjene iskustva, evaluirati regionalni rad mrežnih programa OSIFE i pospješivati saradnju među fondacijama. Konačno, Komitet će obezbijeđivati stratešku koordinaciju između pet fondacija u regionu i pružati prostor za planiranje toga što dalje OSF može dalje postići u regionu.

Vrijeme i ekspertiza članova ovog Komiteta su od presudnog značaja za funkcionisanje nacionalnih fondacija u državama zapadnog Balkana, ocijenio je Kristofer Stoun u pismu Uljarević, uz napomenu da se od osnivanja prve fondacija Soroš oslanjao na mišljenja nezavisnih eksperata u filantropskim naporima da unaprijedi područja u kojima je djelovao.

Pojedinci koji su članovi ovog tijela prepoznati su po originalnom pristupu u razmišljanju i praksama koje uspostavljaju, sposobni da odgovore na različite izazove i doprinesu jasnom strateškom planiranju u zalaganjima za otvoreno društvo. Komitet broji osam članova od kojih su dva članovi Evropskog savjetodavnog komiteta iz regiona, po jedan član Upravnog odbora nacionalnih fondacija, i jedan član iz Crne Gore, gdje sama fondacija nema predstavništvo ali postoji određeni broj aktivnih programa koje fondacija podržava. Uljarević je izabrana kao članica iz Crne Gore na osnovu dokazane ekspertize i rezultata u radu u civilnom društvu, što je svakako priznanje i za CGO u širim ne samo regionalnim, već i međunarodnim okvirima. Njen mandat u ovom tijelu će trajati tri godine, a počinje danas prvim sastankom ovog Komiteta.

CGO će nastaviti da svojim djelovanjem otvara put ka pravednijem i tolerantnijem društvu u kojem će stručnost biti ispred podobnosti, vladavina prava ispred nejednakosti pred zakonom, dijalog i argumenti ispred manipulacija i sukoba. Upravo je ovo godina kada CGO obilježava 15 godina postojanja i hoda ka misiji zbog kojeg je i osnovan, pa stoga i ovakvo prepoznavanje učinka CGO-a i njenih članova predstavlja dodatni podstrek za dalji još intenzivniji rad.

Miloš Knežević, saradnik na programima