Borba za građanski koncept društva koje neće ograničavati ljudska prava još traje

Misija borbe za građanski koncept razumijevanja društva koji neće partijskim i drugim stegama ograničavati osnovna ljudska prava i slobode u današnje vrijeme je još presudnija, a isključivost prema neistomišljenicima ograničava društvene i lične potencijale.

To je poručila izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević, otvarajući osmi Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2017, koji je zvanično počeo sinoć u Kulturno informativnom centru (KIC) Budo Tomović, filmom “Žaba”, bosanskog reditelja Elmira Jukića.

Festival realizuje CGO u saradnji sa KIC-om ”Budo Tomović”, Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma BELDOCS, Sarajevo film festivalom, Kulturnim centrom ”Nikola Đurković” iz Kotora, Opštinama Kotor i Berane, kao Centrom za kulturu Berane.

ubrzaj_2017
Uljarević je kazala da CGO radi i  stvara 15 godina u “prilično izazovnom kontekstu”, napominjući da se bez vizije ne može ići dalje.

“Bez te vizije, ne bi opstali deceniju i po, utemeljili se institucionalno, postali prepoznatljivi i kredibilni u našoj i međunarodnoj javnosti, u svoje obrazovne i vezane programe direktno uključili preko pet hiljada građana i građanki Crne Gore, uticali na zakonodavne i procese oblikovanja javnih politika. Ne bi ni imali danas Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj”, ocijenila je Uljarević.

Ona je poručila da još traje misija borbe za građanski koncept razumijevanja društva koji, kako je kazala, neće partijskim i drugim stegama ograničavati osnovna ljudska prava i slobode i u kojem će se, kako je rekla, poštovati dostojanstvo ličnosti.

“Danas je ona još presudnija, jer nas upravo unutrašnje podjele i netrpeljivosti blokiraju, isključivost prema neistomišljenicima ograničava naše društvene i lične potencijale, hermetičnost za najmanju kritiku otvara konflikte u kojima se nepotrebno troši energija i znanje. A kršenje ljudskih prava je tu neminovna posljedica”, smatra Uljarević.

CGO nastavlja da, kako je rekla, propituje svoje granice i njihovu neograničenost.

“Neke smo pomjerili, ali mnoge su još tu. Ohrabrujemo i sve vas da to činite, počev od onih najsnažnijih i najsloženijih u nama samima, koje su izraz našeg poimanja svijeta i našeg mjesta u njemu”, navela je Uljarević.

Prema njenim riječima, izbor dovođenja u pitanje granica je provjera integriteta, intelektualnih kapaciteta, emotivne otvorenosti, etičkih principa i hrabrosti.

“Težak je, ali vrijedan onog traga koji možemo ostaviti u izgradnji nasušno potrebnog građanskog okvira i sadržaja ovog društva. I zato mi ubrzavamo i ove godine”, poručila je Uljarević.

Saradnica na programima u CGO i moderatorka Festivala Ubrzaj, Tamara Milaš, kazala je da su zajednički imenitelji selekcije od 15 filmskih premijera vjera u neotuđivost ljudskog dostojanstva i, kako je rekla, moć stvaralačkog i odvažnog pojedinca da svojom akcijom pokrene promjenu.

“A građanski aktivizam i beskompromisna borba za ljudska prava nisu još uvijek u svojoj punoći zaživjeli u Crnoj Gori. Tu su i dalje izuzeci i da bi ukazali na značaj onih koji žive ove principe, da bi ih ohrabrili da nastave i da budu inspiracija drugima mi smo uspostavili nagrade za afirmaciju ljudskih prava i građanski aktivizam”, navela je Milaš.

Nagradu za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji organizacija, ove godine, dobila je neformalna građanska inicijativa Bokobran, kao grupa zaljubljenika u Boku, posvećenih očuvanju njene jedinstvene prirodno-kulturne baštine.

ubrzaj_2017

Predstavnica Bokobrana Antonela Stjepčević, kazala je da je nagrada veliko zadovoljstvo, ali i podstrek da nastave sa novim akcijama, u cilju zaštite kulturnog i prirodnog identiteta Boke kotorske.

“Jer to jeste naše ljudsko pravo i građanska obaveza”, poručila je Stjepčević.

Ovogodišnja nagrada za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji pojedinaca dodijeljena je posthumno Milanu Šaranoviću, koji, kako je obrazloženo, ostaje inspiracija aktivistima cvilnog društva u Crnoj Gori

ubrzaj_2017

Zamjenik ambasadora u kanadskoj ambasadi za Srbiju, Crnu Goru i Makedoniju, Brajan Ebel, kazao je da ta ambasada zajedno sa CGO uspješno radi na osnaživanju ljudskih prava u Crnoj Gori.

“Siguran sam da svi dijelimo vrijednosti kao što su ljudska prava, slobode, demokratija, jednakost polova, poštovanje različitosti. Borba za ljudska prava se nikada ne završava i potrebno je omogućiti da se čuje glas ranjivih kojima treba pomoć i zaštita”, poručio je Ebel.

ubrzaj_2017

Osmi Festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2017 trajaće do četvrtka u KIC-u Budo Tomović, danas i sjutra u Centru za kulturu u Beranama i 15. i 16. decembra u kinu Boka u Kotoru.

Festival se realizuje uz podršku Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću Vlade Crne Gore, fondacije Hajnrih Bel, ambasada Italije, Izraela, SAD-a kao i uz podršku biznis sektora.

Miloš Knežević, saradnik na programima/PR