Posljednja ofanziva DPS na nezavisnost RTCG

Obavještavamo domaću i međunarodnu javnost da Administrativni odbor Skupštine Crne Gore nastavlja nezakonito djelovanje u postupcima koji se vode prema članovima Savjeta RTCG, upravo na način kako smo upozorili u našem obraćanju od 5. oktobra 2017.godine.

Administrativni odbor je pozvao člana Savjeta, Gorana Đurovića da se na narednoj sjednici odbora, zakazanoj za 27. decembar 2017.godine, izjasni o svim okolnostima u vezi sa činjenicom da je prekršio član 11 i 13 Zakona o sprečavanju korupcije.

Podsjećamo da je Agencija za sprečavanje korupcije nedvosmisleno utvrdila da Goran Đurović nije u konfliktu interesa, što može predstavljati jedini pravno utemeljen osnov za dalje postupanje Administrativnog odbora u ovom slučaju. Dodatno, Administrativni odbor nadležan za primjenu Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i Televizije Crne Gore, koji Goran Đurović nije prekršio, a što  je takođe nedvosmisleno utvrđeno u Odluci Agencije za sprečavanje korupcije.

I pored zvanične odluke Agencije, znači bez ikakvog osnova, Administrativni odbor poziva Đurovića na izjašnjenje. Uzimajući u obzir dosadašnje postupanje ovog tijela, nemamo dilemu da se Odbor sprema za pokretanje postupka razrješenja ovog člana Savjeta. Svojim postupcima, osim nepoštovanja zakona, Administrativni odbor, odnosno vladajuća partija sa većinom u ovom tijelu,  demonstrira silu derogirajući i zvanične odluke drugih institucija u državi– u ovom slučaju Agencije za sprečavanje korupcije, ali i ugrožavajući direktno i nezavisnost javnog servisa RTCG.

Pokretanje postupka razrješenja Gorana Đurovića bi predstavljalo brutalno kršenje zakona iz svih navedenih razloga. Na ovakav plan Administrativnog odbora upozorili smo u našem reagovanju u oktobru, a Odbor je, nažalost, vrlo brzo potvrdio naše sumnje da se ovdje radi samo o namjeri da se  slobodnomisleći aktivisti nevladinog sektora uklone iz Savjeta RTCG, te uspostavi partijska kontrola nad javnim servisom RTCG.

Izražavamo zabrinutost da je  uslijedio konačni politički obračun vladajuće partije sa nezavisnim članovima Savjeta RTCG. U svrhu ovog obračuna više se ne biraju sredstva, pa su se za ostvarenje ovog cilja u pogon stavili prorežimski mediji i institucije.

Očekujemo da će domaća a posebno zainteresovana međunarodna javnost ispratiti sva dalja dešavanja povodom pritisaka na Savjet RTCG i jasnih pokušaja da se destabilizuje javni servis RTCG. 

Ana Novaković, izvršna direktorka, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO)

Stevo Muk, predsjednik UO, Institut alternativa (IA)

Zlatko Vujović, predsjednik UO, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI)