Transformacija RTCG iz partijskog u Javni servis ne smije biti zaustavljena

Podgorica PR pres servis – Transformacija Radio Televizije Crne Gore (RTCG) iz partijskog u Javni servis ne smije biti zaustavljena, jer bi to bio prvi korak ka gušenju evropskih integracija i evropske budućnosti Crne Gore, poručeno je sa performansa “Nezavisni Javni servis i tačka”.

Protestni performans, ispred Skupštine Crne Gore na kojem su danas simbolično skinuti lanci sa RTCG-a, organizovali su Centar za građansko obrazovanje (CGO), Centar za monitoring I istraživanje (CEMI), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Institut alternativa (IA) i Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

performans00

Predstavnik CRNVO, Radoš Mušović, kazao je da transformacija Javnog servisa nije završena i da neće biti zaustavljena.

„Mi svi zaslužujemo da znamo da je svaki naš euro koji ode u Javni servis otišao u nezavisni Javni servis. Mi poručujemo ljudima koji odlučuju ne samo od sudbini Gorana Đurovića, već i o našoj evropskoj budućnosti da nećemo dozvoliti da ovaj prvi korak ka gušenju transformacije RTCG-a, bude prvi korak ka gušenju naših evropskih integracija i naše evropske budućnosti“, poručio je Mušović.

On je istakao da se skidaju lanci sa RTCG-a i da se „mrak neće vratiti“

„Mi poručujemo poslanicima i poslanicama da danas znaju da smo ovdje, da nećemo biti utišani, da pamtimo kakav je bio RTCG prije, da pamtimo mrak u kojem smo bili i da se taj mrak opet neće vratiti, zbog Crne Gore kojoj pripada evropska budućnost. Slobodni mediji su jedina stvar koju želimo i za slobodne medije, mi ćemo se izboriti“, kazao je Mušović.

Član Savjeta RTCG-a, Goran Đurović, kazao je da očekuje da će Administrativni odbor Skupštine Crne Gore slijediti ono što su, kako je rekao, naređenja od vrha Demokratske partije socijalista (DPS) i da će predložiti Skupštini njegovo razrješenje.

„To će uraditi na potpuno protivzakonit način, a Skupština će, opet, protivzakonito donijeti takvu odluku i Javni servis će ponovo, vrlo brzo, vjerovatno, biti vraćen pod okrilje DPS-a. Ovih godinu, koliko su građani imali priliku da vide izbalansirano, objektivno i blagovremeno izvještavanje, više se neće dešavati. Desiće se sve ono što se dešavalo prethodnih 27 godina, dok je prethodni menadžment vodio RTCG“ smatra Đurović.

Oni koji vrše vlast u Crnoj Gori, kako je rekao, imaju potrebu da kontrolišu i da utiču na rad svih institucija.

„Javni servis u ovakvom crnogorskom društvu, očigledno ne smije biti samostalan“, kazao je Đurović.

perormans4

Predsjednik Upravnog odbora IA, Stevo Muk, kazao je da se u Javnom servisu dešavao pozitivan proces, ali posljednjih nekoliko mjeseci „svjedočimo pokušaju povratka na staro“.

„Prepoznajemo da je to iz kuhinje DPS-a. Gospodin Luiđ Škrelja je samo izvršilac odluka koje su donijeli Milo Đukanović i Duško Marković. Mi tražimo da se sa tim prestane. Apelujemo na DPS i na njihovo rukovodstvo da ovaj proces zaustave i da sačuvamo nezavisnost RTCG-a“, poručio je Muk.

On je apelovao i na druge političke stranke koje su u vladajućoj koaliciji da pomognu da se zaustavi, kako je kazao, nezakoniti proces razrješenja Gorana Đurovića i drugih članova Savjeta RTCG-a.

„Mi hoćemo da upozorimo da sve ono što čujemo iz dilomatskih krugova i ono što je zvanično i pisano došlo na adresu Vlade Crne Gore ukazuje na to da ovakvim odnosom prema nezavisnosti RTCG-a, DPS i ova Vlada rizikuju zaustavljanje procesa evropskih integracija, suspenziju procesa pregovora. Smatramo da bi to bilo najgore što može da se desi za Crnu Goru u ovom trenutku“, ocijenio je Muk.

On je dodao da vjeruje da postoji dovoljno snage u građanskom društvu da se pruži otpor pritiscima.

„Ako ovo ne bude zaustavljeno mi ćemo razmišljati o novim okupljanjima i akcijama. Smatramo da ne postoji nijedan zakonski uslov za razrješenje Gorana Đurovića. Ako danas Administrativni odbor bude predložio njegovo razrješenje, spremni smo da pokrenemo postupke pred sudovima, sa tim u vezi“, rekao je Muk.

performans5

Izvršna direktorka CRNVO, Ana Novaković, poručila je da Administrativni odbor nema nadležnost da postupa u slučaju Gorana Đurovića i da pokazuje da je, kako je rekla, samo sredstvo u rukama DPS-a.

„Ta partija se na ovakav način sučeljava sa neistomišljenicima i slobodnomislećim aktivistima nevladinog sektora“, kazala je Novaković.

Predstavnica CIN-a, Milka Tadić Mijović, istakla je da se ne smije zaustaviti transformacija RTCG-a iz partijskog u javni servis, navodeći da je za evropsku perspektivu neophodno da postoje nezavisni mediji.

„Ova zemlja ima ozbiljnih  problema i imaće ih još više ako se ova transformacija RTCG-a zaustavi. Mi smo još uvijek daleko od slobodno izražene volje građana, od slobodnih medija“, ocijenila je Mijović.

Direktorica Sigurne ženske kuće, Ljiljana Raičević, kazala je da je Javni servis mnogo jak i gledan i da se građani nemaju čemu nadati ukoliko, kako je rekla, RTCG ne bude nezavisan već partijski obojen.

„Ja mislim da to gleda i svijet i da imaju neki uticaj sa strane, gdje isto neće moći svašta da se radi. Javni servis se popravljao, imao je dobre emisije, vidjećemo u budućnosti kako će da bude. Ja se nadam da su iz vlasti shvatili da ne mogu baš sve da kontrolišu“, poručila je Raičević.

Više na:  http://www.prcentar.me/index.php/pres-konferencije/item/1526-c