Umjesto širenja lažnih vijesti i polemike sa NVO neka Vlada završi svoj posao

Pozdravljamo dogovor koji je na jučerašnjem sastanku postignut između predstavnika Vlade Crne Gore i RTCG, a u vezi sa potpisivanjem Ugovora o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020.

Ipak, javnost ima pravo na istinitu informaciju pa treba precizirati da nije tačna informacija koju su juče objavili Direktorat za medije i Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore da supredstavnici Vlade na čelu sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i predstavnici Radio i Televizije Crne Gore na čelu sa predsjednikom Savjeta dr Vladimirom Pavićevićem u potpunosti usaglasili tekst ugovora i dogovorili se da usaglašeni dokument u podrazumijevanoj proceduri bude u najkraćem roku dostavljen Vladi”.

Samo Savjet RTCG može dati saglasnost na tekst ugovora i sve što je dogovarano nema suštinski značaj dok ne bude potvrđeno na formalnim tijelima RTCG i samoj Vladi. Dakle, ostaje činjenica da pomenuti ugovor ni nakon više mjeseci nije potpisan, upravo kako smo i naglasili u našem saopštenju.

Vlada Crne Gore i njene službe bi trebalo da se drže činjenica a ne da šire lažne vijesti, kao i da umjesto polemike sa nevladinim organizacijama konačno dovedu ovaj posao do kraja i odblokiraju sve ugovore koji utiču na funkcionisanje RTCG i preko kojiih pokušavaju vršiti politički pritisak na RTCG.

Direktorat za medije i Službe za odnose sa javnošću su značajan dio svog reagovanja posvetili oslikavanju nekakve pozitivne atmosfere sa navedenog sastanka i neodrživim kvalifikacijama na račun nevladinih organizacija kojima rukovodimo. Ti nepotrebni i digresivni detalji nijesu interes javnosti. Ali, interes javnosti jeste da Vlada potpiše Ugovor o pružanju javnih radiodifuznih usluga 2018-2020, kao i da odobri kolektivni ugovor RTCG. I uporno ćemo podsjećati Vladu na te obaveze, a javnost upoznavati sa zloupotrebama mehanizama vlasti zarad partijskih interesa.

Direktorat za medije i Služba za odnose sa javnošću nijesu nijednom riječju osporile optužbe da Vlada utiče na ostvarivanje prava zaposlenih i funkcionisanje RTCG zbog odbijanja da potpiše kolektivni ugovor RTCG. Kolektivni ugovor rukovodstvo RTCG dostavilo je Vladi na odobrenje prije četiri mjeseca i to je nesporna činjenica. Na besmisao obrazloženja Vlade da ne mogu odobriti ovaj ugovor dok se ne donese novi Zakon o radu smo već ukazali. Interesantno je i što ovaj pristup Vlade važi samo za kolektivni ugovor RTCG dok istovremeno Vlada užurbano radi na kolektivnim ugovorima drugih subjekata, što zainteresovanoj javnosti takođe ne promiče.

Takođe, nismo dobili objašenjenje od Direktorata za medije i Službe za odnose s javnošću Vlade Crne Gore zašto Vlada u najgledanije emisije dijaloškog tipa na RTCG ne šalje svoje najviše predstavnike. Umjesto neuspjelog pokušaja zamagljivanja činjenica, Služba za odnose s javnošću Vlade Crne Gore mogla bi da savjetuje premijera i članove Vlade da ispuni obaveze prema javnosti koju treba da izvjeste o svom radu i da argumente ukrštaju sa neistomišljenicima, umjesto što ovu obavezu podređuju partijskoj direktivi.

Vlada treba da radi svoj posao, kao što svoj posao treba da radi Skupština Crne Gore i Agencija za sprječavanje korupcije, a zainteresovana javnost će lako procijeniti učinke tog posla. Stoga, neka Vlada pokaže da obustavlja pritisak prema RTCG kojim je već ozbiljno naštetila državnim interesima time što će odblokirati ova dva ugovora i na javnom servisu RTCG preko svojih najviših predstavnika odgovorno predstaviti svoj rad.

Ana Novaković, izvršna direktorka, Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO)
Daliborka Uljarević, izvršna direktorka, Centar za građansko obrazovanje (CGO)
Stevo Muk, predsjednik UO, Institut alternativa (IA)
Zlatko Vujović, predsjednik UO, Centar za monitoring i istraživanja (CEMI)