Kampanja u medijima za predsjedničke izbore u fokusu CGO-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će kvalitativno i kvantitativno pratiti medijsku kampanju za predsjedničke izbore koji se održavaju u aprilu 2018. godine. Projekat “SPINoFACT 2 – političko oglašavanje između spina i činjenica” nastavak je istoimenog pilot projekta sprovedenog tokom novembra i decembra 2017. godine za lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, koji je tada podržala ambasada Kraljevine Holandije.

Monitoring će obuhvatati period od 15. marta do 15. aprila 2018. godine, a u istraživanje će biti uključeni potencijalni kandidati, kandidati koji su u procesu prikupljanja potpisa i potvrđeni predsjednički kandidati. Nakon roka za podnošenje predsjedničkih kandidatura, istraživanje će se isključivo fokusirati na zvanične kandidate i njihovo medijsko predstavljanje.

Istraživanjem će biti obuhvaćene informativne i vaninformativne emisije televizija – RTCG1, Vijesti, Pink M i Prva; izvještavanje dnevnih listovaVijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Sloboda, kao i portalaCafe del Montenegro (CdM), Analitika, Vijesti, RTCG, Antena M, Standard, Fosmedia, IN4S.

Koliko, na koji način i u kojim medijima su se oglašavali kandidati? Kako su mediji izvještavali tokom izborne kampanje? Da li je i u kojoj mjeri ispoštovan princip izbalansiranosti prezentacije izbornih ponuda? Sve su ovo pitanja na koja će odgovore tražiti istraživači CGO-a u narednom periodu.

Projekat “SPINoFACT 2 – Političko oglašavanje između spina i činjenica” ima za cilj da doprinese promociji dobrih praksi i unaprijeđenju zakonodavnog okvira kada je riječ o političkom oglašavanju i predstavljanju izbornih ponuda u medijima u Crnoj Gori. Specifični cilj projekta jeste unaprijeđenje saradnje između medija, relevantnih institucija, političkih partija i nevladinih organizacija, kao i podizanje svijesti javnosti o značaju političkog oglašavanja i kvalitetnijem, objektivnijem informisanju građana i građanki tokom izbornih kampanja.

Damir Nikočević, koordinator za razvoj