Inicijativa za skupljanje sredstava za sanaciju klizišta na Tjentištu i očuvanje spomenika herojima iz bitke na Sutjesci

Pozivamo sve koleginice i kolege iz nevladinih organizacija, građanke i građane, vlasnike privrednih društava i zaposlene u njima, zaposlene u državnim institucijama, da poput nas, u skladu sa svojim mogućnostima, da daju doprinos sanaciji klizišta u Dolini heroja na kojem se nalazi kosturnica i spomenik u čast heroja iz bitke na Sutjesci.

Građani treba da sačuvaju tekovine narodno-oslobodilačke borbe protiv fašizma kao jedne od temeljnih vrijednosti na kojima počiva savremena Crna Gora. 

Tjentište je simbol zajedništva naroda bivše SFRJ, simbol otpora, simbol junaštva, simbol koji mora biti sačuvan za nove generacije. Na Tjentištu je izginulo oko 7000 hiljada partizana i 597 partizanki koje nemamo pravo da zaboravimo.

Pozivamo medije u Crnoj Gori da daju doprinos akciji prikupljanja sredstava za sanaciju klizišta na Tjentištu.

Pozivamo državne institucije Crne Gore da se uključe u akciju prikupljanja sredstava,  pokažu odgovoran odnos prema žrtvama NOR-a i pomognu državnim institucijama Bosne i Hercegovine u očuvanju spomenika na Tjentištu koji pripada svim narodima i narodnostima bivše SFRJ.

Svi koji mogu i žele dati doprinos obnovi spomen-obilježja na Tjentištu mogu uplatiti sredstva na račun: Javna ustanova Nacionalni park „Sutjeska“, Tjentište bb, Bosna i Hercegovina:

Nova banka AD, Banja Luka;
SWIFT: NOBIBA22;
BA395551101000241265

Goran Đurović, NVO aktivista
Centar za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević
Centar za istrazivačko novinarstvo Crne Gore (CIN CG), Milka Tadić Mijović
Slavica Sriković, NVO aktivistkinja
Centar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), Ana Novaković
Nikola Vukčević, režiser
Centar za monitoring i istraživanja (CEMI), Zlatko Vujović
Akcija za ljudska prava (HRA), Tea Gorjanc Prelević
Bjelopoljski demokratski centar, Zdravko Janjušević