Poslanici vlasti i opozicije sa poslanicima iz Holandije

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Holandije, organizovao je danas neformalni sastanak u okviru Evropskog kafea sa poslanicima Skupštine Crne Gore, iz različitih poslaničkih klubova, i članovima Odbora za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Holandije.

CGO - Evropski kafe

Tokom Evropskog kafea Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a istakla je značaj podrške Kraljevine Holandije u evropeizaciji Crne Gore i ocijenila: „Proces evropskih integracija ostaje i u duboko podijeljenom crnogorskom društvu najvažniji motor neophodnih reformskih zahvata. No, da bi bio u cjelosti učinkovit potrebno je da sve društvene strukture, bez obzira na njihove razlike, budu uključene kako bi proces imao puni legitimitet i kvalitet.“

Malik Azmani, predsjednik Odbora za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Holandije je obraćajući se ispred holandske delegacije naglasio: „Neophodno je imati različite poglede na dešavanja u Crnoj Gori jer po mom mišljenju to i jeste suština demokratije.“ On je ukazao da je „ova posjeta delegacije Kraljevine Holandije važna za debate koje se trenutno vode u holandskom Parlamentu o proširenju Evropske unije“ i zaključio da se nada da će članovi Odbora iskoristiti informacije i ocjene koje su dobili na današnjem sastanku u tim debatama. Posebno se zahvalio CGO-u na uloženom naporu da obezbijedi obezbijedi pluralistički okvir za razgovor poslanika.

CGO - Evropski kafe

Crnogorski poslanici iz vlasti i opozicije, okupljeni na jednom mjestu, su tokom današnjeg sastanka razmijenili stavove o aktuelnim zbivanjima i političkim dešavanjima u Crnoj Gori sa kolegama iz Holandije. Fokus je bio i na kvalitetu pregovaračkog procesa, mogućnostima koje otvara Strategija proširenja EU i kako će odnosno da li Crna Gora može ispuniti obaveze koje stoje na njenom evropskom putu da bi postala država članica do 2025. Posebno se razgovaralo o izazovima u reformi sistema i načinima njihovog prevazilaženja. U tom kontekstu, bilo je riječi  i o ulozi parlamenata u pregovaračkom procesu, kako u državi koja pristupa EU, tako i u državama članicama EU. Dodatno, tokom sastanka predstavnici dva parlamenta razgovarali su i o bilateralnoj saradnji između Crne Gore i Kraljevine Holandije, kako parlamentarnoj tako i široj saradnji između dvije države.

U ime Odbora za evropske poslove Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Holandije sastanku su prisustvovali: Malik Azmani, predsjednik Odbora, Anne Mulder, iz Narodne partije za slobodu i demokratiju, Kees Verhoeven, iz Centrističke stranke D66, Bram van Ojik, iz partije Zelena ljevica, Frank Furselaarb, iz Socijalističke partije, Stieneke van Der Graaf, iz Hrišćanske unije, Pieter Omtzigt, iz Hrišćanske demokratske partije i Jeffrey van Haaster, sekretar Odbora. Takođe, u holandskoj delegaciji bio je i ambasador Kraljevine Holandije Nj.E. Henk van den Dool i politički savjetnik u Ambasadi Luuk Nijman. 

CGO - Evropski kafe

Iz Crne Gore na sastanku su učestvovali: Aleksandar Damjanović, nezavisni poslanik, Danilo Šaranović iz Demokrata, Dritan Abazović iz URA, Momčilo Martinović iz DPS-a, Nedjeljko Rudović iz URA, Ranko Krivokapić iz SDP-a, Slaven Radunović iz DF-a, kao i Sanja Bulatović,  savjetnica u Odboru za evropske integracije Skupštine Crne Gore i Jelena Mitrović, međunarodna sekretarka u SDP-u.

Današnji Evropski kafe bio je sastanak poslanika različitih profilacija iz holandskog i crnogorskog parlamenta, a sa ciljem da pruži doprinos jačanju dijaloga svih struktura koje treba da intenziviraju proces evropskih integracija Crne Gore.

U toku prethodne tri godine, CGO je organizovao seriju Evropskih kafea između predstavnika civilnog društva, mladih i nacionalnih i međunarodnih aktera u okviru pregovaračkog procesa. Gosti Evropskog kafea do sada su bili: ambasador Mitja Drobnič, tadašnji šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aleksandar Andrija Pejović, tadašnji glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Gudrun Elizabet Štajnaker, tadašnja ambasadorka SR Njemačke u Crnoj Gori i Zoran Pažin, ministar pravde u Vladi Crne Gore i potpredsjednik Vlade Crne Gore, zatim predstavnici opozicije građanske profilacije – Miodrag Lekić, predsjednik DEMOS-a, Aleksa Bečić, predsjednik Demokrata Crne Gore i Dritan Abazović, predsjednik Ujedinjene reformske akcije (URA). Naši gosti su dalje bili Jozo Radoš, poslanik Evropskog parlamenta i član Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), Milivoje Katnić, glavni specijalni tužilac u Crnoj Gori sa saradnicima, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Hans Ginter Matern,  dr Srđan Darmanović, ministar vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, kao i ambasadori Slovačke Republike i Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Roman Hloben Veselko Grubišić, ali i Danijel Kalezić, predsjednik UO Queer Montenegro, Valentina Minić, poslanica Demokratske Crne Gore i Miloš Nikolić, poslanik Demokratske partije socijalista (DPS).

Miloš Knežević, PR/Saradnik na programima