CGO prati kampanju u medijima za lokalne izbore u Podgorici

Centar za građansko obrazovanje (CGO) će kvalitativno i kvantitativno pratiti medijsku kampanju za lokalne izbore koji se održavaju 27. maja u Podgorici. Projekat SPINoFACT 3 – političko oglašavanje između spina i činjenica nastavak je istoimenih projekata SPINoFACT 1 (sproveden tokom novembra i decembra 2017. godine za lokalne izbore u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju, koji je tada podržala ambasada Kraljevine Holandije) i SPINoFACT 2 (sproveden tokom mjeseca marta i aprila 2018. godine za predsjedničke izbore).

Monitoring obuhvata period od dana nakon isteka roka za predaju izbornih listi 2. maja do 27. maja 2018. godine, a u istraživanje će biti uključene potvrđene izborne liste, njihovi nosioci i kandidati.

Istraživanjem će biti obuhvaćene televizije – RTCG1, Vijesti, Pink M, Prva i A1; dnevni listovi – Vijesti, Dan, Pobjeda, Dnevne novine i Sloboda, kao i portali – Cafe del Montenegro (CdM), Analitika, Vijesti, RTCG, Antena M, FOSmedia i IN4S.

Koliko, na koji način i u kojim medijima su se oglašavale izborne liste? Kako su mediji izvještavali tokom izborne kampanje? Da li je i u kojoj mjeri ispoštovan princip izbalansiranosti prezentacije izbornih ponuda? Sve su ovo pitanja na koja će odgovore tražiti istraživači CGO-a u narednom periodu.

Projekat “SPINoFACT 3 – Političko oglašavanje između spina i činjenica” ima za cilj da doprinese promociji dobrih praksi i unaprijeđenju zakonodavnog okvira kada je riječ o političkom oglašavanju i predstavljanju izbornih ponuda u medijima u Crnoj Gori. Specifični cilj projekta jeste unaprijeđenje saradnje između medija, relevantnih institucija, političkih partija i nevladinih organizacija, kao i podizanje svijesti javnosti o značaju političkog oglašavanja i kvalitetnijem, objektivnijem informisanju građana i građanki tokom izbornih kampanja.

Željka Ćetković, saradnica na programima