Obaveza država je da obilježe Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Povodom 11. jula, Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, regionalna Koalicija za REKOM odaje počast žrtvama i poziva na prihvatanje sudski utvrđenih činjenica o počinjenom genocidu, objavljenih u brojnim presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), kao i u presudama Suda Bosne i Hercegovine.

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

U Srebrenici je između 11. i 19. jula 1995. godine počinjen najteži ratni zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata. Pripadnici Vojske Republike Srpske ubili su za nekoliko dana gotovo 8.000 Bošnjaka i protjerali s tog područja 40.000 žena, staraca i djece. Genocid je jedino pravo ime za taj zločin, proizlazi iz presuda MKSJ-a.

Nakon pada Srebrenice nestalo je više od 7.900 osoba. Do danas je identificirano 6.938 osoba ubijenih u Srebrenici. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su na 430 različitih lokacija, od kojih je 95 grobnica.

Podsjećamo, Evropski parlament je donio rezoluciju kojom je apelovao da se 11. jula proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Koalicija Za REKOM smatra da je institucionalno obilježavanje dana sjećanja na genocid u Srebrenici najbolji način da se oda poštovanje žrtvama i pošalje poruka budućim generacijama.

Koalicija za REKOM je mreža organizacija civilnog društva iz postjugoslavenskih zemalja koje se zalažu za osnivanje REKOM-a – Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji bivše SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine.

Koalicija za REKOM