Osobe sa invaliditetom učile o pokretanju sopstvenog biznisa

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je, 2. i 3. marta 2019. godine, organizovao trening o preduzetništvu i konceptu start-upa sa vještinama razvoja i upravljanja biznis planovima za deset osoba sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih, a u okviru projekta „Razvojem vještina za bolju zapošljivost osoba sa invaliditetom“.

Tokom dvodnevnog intenzivnog rada, učesnici su imali priliku da kroz prezentacije, razgovor i praktični rad dobiju znanje i smjernice za osmišljavanje i razvoj sopstvenog biznisa, kao i za pisanje uspješnog biznis plana i njegovo sprovođenje. Tako su obrađivali koncepte preduzetništva i razvoja biznis plana, uz vježbe na kojima su osmišljavali ideje za pokretanje svog biznisa, zatim su analizirali tržište za te ideje i postojeću konkurenciju, razgovarali o mogućnostima finansiranja, rizicima, planiranim prihodima i rashodima. Takođe, fokus je bio i na  pojmu start-apa uz praktični rad na biznis modelu, diskusije o tehnološkom start-apu, start-ap zajednici u Crnoj Gori, investiranju, ali i na analizi uspješnog primjera start-ap biznisa i razrađivanju individualnih ideja.

CGO - Osobe sa invaliditetom učile o pokretanju sopstvenog biznisa

Milo Radulović, predavač na treningu i izvršni direktor MARLEQ start-apa, platforme za karijerno savjetovanje, ocijenio je da „ne postoje prepreke kad je u pitanju pokretanje sopstvenog biznisa. Treba samo pronaći pokretačke snage u sebi, da radimo ono što volimo, da se okružimo ljudima koji imaju slična stremljenja i, naravno, da imamo mentorsku podršku.“On je naglasio da je neophodno otkriti svoj talent i konstantno raditi na sebi kako bi se došlo do željenih rezultata.„Dovoljno bi bilo da samo jedna osoba uspije u stvaranju samoodrživog posla i da time bude uzor svima, da pozitivno utiče i doprinosi svojoj zajednici, motivišući druge na takve poduhvate“, zaključio je Radulović.

Učesnica projekta iz Podgorice, Andrea Pavićević, tehničarka marketinga i trgovine,kazala je da joj je  „učenje o preduzetništvu i biznis planovima jako koristilo posebno zbog rada na sopstvenim idejama. Mislim da su svi učesnici ovim dobili potrebne informacije koje mogu iskoristiti nekada u bilo kojem poslu. Za mene je ovo bilo jako podsticajno, i uliva mi nadu da i u maloj sredini možete započeti biznis i svoju ideju pretvoriti u uslugu za određene ciljne grupe“.

CGO - Osobe sa invaliditetom učile o pokretanju sopstvenog biznisa

Dragan Pejović, učesnik projekta iz Nikšića, po struci profesor filozofije i logike, navodi da „kada se govori o pokretanju sopstvenog posla uvijek se razmišlja o izazovima, nemogućnostima i teškoćama koje obeshrabruju ljude da išta pokrenu, a to utiče da čovjek odustane od takve ideje. Ovaj trening mi je pokazao da, ipak, ništa nije nemoguće ako imamo dobru ideju, zainteresovanost i volju, a tu ubrajam i značaj neformalnog obrazovanja i treninga sličnih ovom“.

Učesnici treninga su pokazali visok stepen zainteresovani da uče o preduzetništvu, ali i nade da će im stečena znanja i vještine u ovoj oblasti, kao osobama sa invaliditetom koji teže nalaze posao, pomoći u širenju mogućnosti za zapošljivost i samozapošljavanje.

CGO - Osobe sa invaliditetom učile o pokretanju sopstvenog biznisa

Projekat „Razvojem vještina za bolju zapošljivost osoba sa invaliditetom“ima za cilj doprinos unaprijeđenju socijalne i ekonomske uključenosti osoba sa invaliditetom u crnogorsko društvo. Konkretnije, projekat stremi da poboljša zapošljivost osoba sa invaliditetom kroz neformalnu obuku usmjerenu ka razvoju ključnih kompetencija, radnu praksu i promociju koristi i dobrih praksi zapošljavanja ovih lica unutar same grupe, ali i prema potencijalnim poslodavcima i opštoj javnosti.  Projekat sprovodi CGO, u saradnji sa kompanijom New Page d.o.o, a uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Željka Ćetković, saradnica na programima u CGO-u