Pisanjem projekata do ostvarenja ideja OSI

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je u periodu od 8. do 24. marta 2019. organizovao trening za pisanje i upravljanje projektima finansiranim iz fondova EU za deset osoba sa invaliditetom sa evidencije nezaposlenih u okviru projekta Razvojem vještina za bolju zapošljivost osoba sa invaliditetom.

Tokom tri trodnevna intenzivna modula učesnici su radili na osmišljavanju sopstvenih projektnih ideja. Kroz prezentacije, razgovor, grupni i pojedinačni rad, oni su razvili matrice logičkog okvira za svoje ideje, ispunili projektni sažetak i aplikacionu formu, detaljno izučavajući pozadinu identifikovanih problema, postojeće nacionalne i strategije EU, održivost projekta, metodologiju i budžet.

CGO - Pisanjem projekata do ostvarenja ideja osi

Vuk Maraš, predavač na treningu, ocijenio je: „U modernom dobu, gdje se rješavanje društveno važnih pitanja sve češće rješava kroz specifične projekte, važno je da osobe sa invaliditetom ovladaju osnovama pisanja i upravljanja projektima. Ovakve obuke približiće im potrebne EU fondove, ali i nacionalne fondove opredijeljene za rješavanje prioriteta koje su sami identifikovali, kao što su grant šeme Zavoda za zapošljavanje“.

Učesnik projekta Ranko Vojvodić smatra da je učenje o načinima pretakanja ideja u konkretna rješenja putem sprovođenja projekta odličan način da se odgovori na postojeće izazove. „Smatram da je trening koristan ne samo za lica sa invaliditetom nego i za sve ostale. Na ovakvim treninzima se mnogo toga u praksi brzo primjenljivog može naučiti. Svi oni koji imaju ikakav problem u svojoj zajednici mogu iskoristiti ovakve edukacije kako bi realizovali zacrtane ciljeve,“ ocijenio je on.

CGO - Pisanjem projekata do ostvarenja ideja osi

Učesnica projekta Slađana Stijepović navodi da su joj vještine stečene kroz trening značajne, iako je i ranije imala prilike da vidi neke od prezentovanih dokumenata. „Važno je da osobe sa invaliditetom budu uključene u procese razvoja projekata jer tako mogu dobiti šansu da ono što žele da promijene u svojim sredinama zaista i sprovedu. Zato je neophodno da se osobe sa invaliditetom dodatno angažuju i iskoriste prilike za obučavanje i zapošljavanje koje projekti kao ovaj CGO-ov pružaju“, zaključila je ona.

Ovim treningom zaokružen je dvomjesečni program obuke za deset osoba sa invaliditetom u okviru projekta Razvojem vještina za bolju zapošljivost OSIKroz ovaj program obuke, učesnici su savladali osnove poslovne komunikacije, izučavali koncepte samozapošljavanja i apliciranja na javne pozive za dostavljanje projektnih prijedloga čime su dobili neophodna znanja i vještine  za savremeno tržište rada  i time unaprijedili svoju konkurentnost na tom tržištu.

CGO - Pisanjem projekata do ostvarenja ideja osi

U okviru posljednjeg dana ovog treninga, CGO je organizovao i svečanu dodjelu uvjerenja korisnicima projekta Razvojem vještina za bolju zapošljivost OSI za uspješno pohađanje obuke o razvoju informatičkih vještina, treningu o preduzetništvu, konceptu start-apa i razvoju biznis planova, kao i pisanju i upravljanju projektima finansiranim iz EU fondova. Uvjerenja su dobili: Andrea Pavićević, Andrea Rogošić, Ranko Vojvodić, Jupo Babačić, Tamara Radenović, Slađana Stijepović, Dragan Pejović, Dragica Vujović, Ivana Radulović Marko Otašević.

Projekat Razvojem vještina za bolju zapošljivost osoba sa invaliditetom ima za cilj da doprinese unaprijeđenju socijalne i ekonomske uključenosti osoba sa invaliditetom u crnogorsko društvo. Konkretnije, projekat stremi da poboljša zapošljivost osoba sa invaliditetom kroz neformalnu obuku usmjerenu ka razvoju ključnih kompetencija, radnu praksu i promociju koristi i dobrih praksi zapošljavanja ovih lica unutar same grupe, ali i prema potencijalnim poslodavcima i opštoj javnosti.  Projekat sprovodi CGO, u saradnji sa kompanijom New Page d.o.o, a uz podršku Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Željka Ćetković, saradnica na programima