Institucije treba efikasno da odgovore na nasilje nad Tomkićem

Centar za građansko obrazovanje (CGO) poziva nadležne institucije da hitno i adekvatno sankcionišu nasilje prema građaninu Igoru Tomkiću iz Berana, ali i da preduzmu potrebne mjere u pravcu pune zaštite njega lično i njegove porodice, kao i njihove imovine.

Nakon nanošenja teških tjelesnih povreda u napadu na Tomkića koji se dogodio prije nedjelju dana, sinoć je u požaru izgorjela njegova trgovinska radnja. Prethodno je, prema informacijama dostupnim iz medija, već duži period bio maltretiran od pojedinih sugrađana.

Ovakvi slučajevi trajuće diskriminacije i nasilja su nedopustivi i zahtijevaju ozbiljnu istragu i procesuiranje kako bi se pronašli počinitelji ovih nedjela, ali i utvrdila odgovornost onih koji nijesu adekvatno preventivno djelovali dozvolivši time eskalaciju nasilja nad građaninom Tomkićem. A očigledno je da djelovanje nadležnih institucija nije bilo efikasno. Tako je Tomkić poslije fizičkog suočen i sa materijalnom ugroženošću čitave svoje porodice. Odgovorne vlasti moraju spriječiti ovakve akcije koje su usmjerene na progon porodice Tomkić iz sredine u kojoj žive.

Nedopustivo je i da uslijed nedjelotvorne istrage i postupanja nadležnih institucija slučaj ostane otvoren za polemike o tome da li je u njegovoj pozadini etnička netrpeljivost ili neki drugi motiv. Koji god motiv da je u pitanju, nasilje je nedopustivo i mora biti propisno kažnjeno. A posebno ako se radi ili sumnja da može biti riječi o etnički motivisanom nasilju koje bi onda zahtijevalo i primjenu odredbi zakona kojima se utvrđuje i kažnjava zločin iz mržnje.

Dodatno, slike koje su ovih dana pratile priču o nasilju nad Tomkićem, odnosno prikaz pojedinih objekata u Beranama koji su sadržale ispise sa elementima govora mržnje po nacionalnoj i religijskoj osnovi, veličanja ratnih zločina i pozive na obnove sukoba, kao i komentari na društvenim mrežama u kojima se minimizira težina ovog napada i širi etnička netrpeljivost moraju biti temeljno istraženi i procesuirani.

Nema i ne može biti tolerancije na govor mržnje. Institucije su obavezne da imaju brz, odgovoran i oštar odgovor na ovakve slučajeve, tim prije što smo svjedoci da se s riječi prešlo na djela, odnosno nedjela. Izostanak takve reakcije institucija, ali i zajednice, u odnosu na počinitelje ovog nedjela, bi nanijelo štetu multikulturalnom karakteru crnogorskog društva u cjelini koji mora biti njegovan i zaštićen kao garant održivosti i unaprijeđenja kulture ljudskih prava i razvoja demokratskog društva.

Nažalost, i posljednja istraživanja CGO-a ukazuju da postoji tendencija zaoštravanja etničke i socijalne distance. To opominje na rastući potencijal za radikalizaciju društva. Stoga je djelotvorna istraga slučaja Tomkić posebno važna. Samo ozbiljna reakcija društva i države u ovom slučaju može da nas uvjeri da se radi o izolovanom slučaju i incidentu i zato još jednom pozivamo nadležne institucije da to svojim aktivnostima potvrde.

Petar Đukanović, koordinator programa Ljudska prava