Sastanak ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana u Varšavi, u okviru Berlinskog procesa: Učesnici pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM

Učesnici sastanka ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana održanog u Varšavi iskazali su nedvosmislenu opredijeljenost ka pomirenju u regionu i pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a (Regionalne komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ od 1. januara 1991. do 31. decembra 2001. godine).

U okviru Berlinskog procesa, Poljska je 11. i 12. aprila 2019. godine u Varšavi bila domaćin sastanka ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, na kojem su učestvovali i predstavnici Evropske komisije, kao i Evropske službe za spoljne poslove. Oni su razgovarali o regionalnoj saradnji i napretku u razumijevanju i rješavanju bilateralnih pitanja.

Tokom sastanka, generalni direktor Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Christian Danielsson, ukazao je da je tokom proteklih deset godina bilo dosta razgovora o pronalaženju mehanizma za suočavanje sa prošlošću koji bi omogućio saradnju vlada i civilnog društva uz podršku udruženja žrtava, navodeći Inicijativu za osnivanje REKOM kao dobar primjer.
Mi smo spremni da podržimo takve inicijative – inicijative koje su došle iz regiona i koje su dobre za region. Zato smo zamolili bivšeg generalnog direktora EK, Pierre Mirela, da pomogne u pronalaženju najboljeg načina da se ovakva inicijativa i ostvari“, rekao je.

Danielsson je zaključio i da je agenda Evropske unije “agenda koja promoviše mir i izgradnju zajedničke budućnosti“, primjetivši da dobrosusjedski odnosi ne mogu biti nametnuti spolja, jer zahtijevaju političku opredijeljenost svih lidera zemalja u regionu.

Učesnici sastanka su potvrdili nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana podsjetivši na značaj Strategije Evropske komisije iz februara 2018. godine u kojoj je ukazano na “podršku pomirenju i dobrosusjedskim odnosima”, a u cilju pronalaženja inkluzivnih rješenja za bilateralna pitanja na zapadnom Balkanu. Oni su istakli svoju opredijeljenost ka pomirenju i pozdravili pomoć Evropske komisije u osnivanju REKOM-a. Učesnici su se saglasili da region mora potvrditi svoju opredijeljenost prema izgradnji zajedničke istorije, otporne na revizionizam, zbog čega su izrazili podršku Inicijativi za osnivanje REKOM-a kao mogućem načinu suočavanja sa prošlošću u kojem učestvuju vlade zemalja, ali i organizacije civilnog društva i udruženja žrtava.
Sastanak u Varšavi održan je kao priprema za Samit Berlinskog procesa koji će biti održan u Poljskoj u julu 2019. godine.

Berlinski proces je platforma koju je pokrenula Njemačka, a koja ima za cilj unaprijeđenje saradnje između Evropske unije i Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.