Lučama se ne mogu prekriti nedostaci u znanju i obrazovanju

Centar za građansko obrazovanje (CGO) iskazuje zabrinutost zbog činjenice da broj rastućih diploma „Luča“ nije u skladu sa rezultatima koji crnogorski učenici dobijaju na PISA testiranjima što dovodi u pitanje i njihovu vjerodostojnost.

Podsjećanja radi, tokom PISA testiranja Crna Gora je 2015. godine bila u nauci na 59 mjestu od 70, u čitanju 53 od 70, i u matematici 52 od 70Crna Gora je među najgore kategorisanim zemljama, ispod 450 bodova. Naime, srednja kategorija je između 450 do 500, a najbolji su preko 500 bodova.

Inflacija odlikaša dugogodišnji je problem obrazovnog sistema u Crnoj Gori, a predstavlja posljedicu činjenice da su trka za ocjenama i pritisak roditelja na nastavno osoblje potisnuli adekvatno vrednovanje učenika koja treba biti zasnovano na znanju.

U prosjeku, u posljednjih pet školskih godina, u osnovnim školama u Podgorici i Tuzima, preko 15% učenika ili 1,844 su bili „lučonoše“, pri čemi ima nerijetko i odjeljenja u kojima su „lučonoše“ većina.

tabela nova

Slična je situacija i u srednjim školama, gdje je 1, 159 „Luča“ diploma u posljednjih pet godina u gimnazijama u Podgorici i Tuzima i srednjim stručnim školama, odnosno 10.93% onih koji su upisali četvrti razred u svim škola, uz napomenu da najveći broj „lučonoša“ imaju gimnazije.

tabela 2

CGO apeluje na nadležne u obrazovnom sistemu da pomno analiziraju disbalans između broja „luča“ i relevantnih načina provjere znanja učenika, a među kojima je svakako jedno od najvažnijih PISA testiranje. Nećemo ništa kao društvo dobiti ako probleme budemo stavljali pod tepih ili ih skrivali „lučama“.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica