CGO na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Finske – Vladavina prava prioritet

Izvršna direktorka i koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO), Daliborka Uljarević i Damir Nikočević, sastali su se delegacijom Ministarstva vanjskih poslova Finske koju je predvodio ministar vanjskih poslova Peka Havista.

S obzirom da jedan od četiri prioriteta finskog predsjedavanja EU predstavljaju zajedničke vrijednosti i vladavina prava, fokus dugog i sadržajnog razgovora bio je na pravosuđu, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobodi medija, okruženju u kojem rade nevladine organizacije i položaju kritički orijentisanih NVO, ljudskim pravima ali i drugim vezanim društveno-političkim pitanjima.

CGO _ Sastanak Finska

Uljarević je naglasila važnost procesa pristupanja EU za ukupnu demokratizaciju crnogorskog društva, ali i konstatovala da u mnogim oblastima bilježimo stagnaciju, a u nekim i regresiju, što je zabrinjavajuće imajući u vidu koliko je Crna Gora u procesu pregovora.

Uljarević je istakla i značaj podrške koju Finska daje Crnoj Gori i regionu zapadnog Balkana generalno i u kontekstu tekućeg predsjedavanja EU, navodeći da je jako dobro što Finska u procjeni napretka zemalja ka EU akcenat stavlja na vladavinu prava.

Ona je zaključila da i Vlada, i Evropska unija i države članice u civilnom sektoru imaju partnera koji će uvijek na bazi činjenica govoriti o pristupnom procesu, cijeneći da se tako najbolje doprinosi suštinskim reformama i evropeizaciji Crne Gore.

Na sastanku je učestvovao i ambasador Finske, Kimo Lahdevirta, kao i sedmočlani tim iz kabineta ministra i iz samog Ministarstva vanjskih poslova Finske.

Maja MARINOVIĆ, asistentkinja na projektima