Odgovornost kao osnov za podsticanje nanasilnog djelovanja

Povodom 2. oktobra – Međunarodnog dana nenasilja, Centar za građansko obrazobanje (CGO) koristi priliku da pozove sve subjekte društva da ulože više napore u stvaranje društvenih normi koje vode nenasilnim rješavanima sukoba, ali i nadležne institucije da najstrožije sankcionišu ponašanje onih koji podstiču i produbljuju bilo kakav oblik nasilnog ponašanja.

Da bi doprinijeli izgradnji društva, otvorenog za promjenu i usvajanje demokratskih vrijednosti i standarda, potrebno je postaviti temelje odgovornog djelovanja svakog pojedinca u svim društvenim promjenama. Jedino kroz sistem odgovornosti možemo doprinijeti kreiranju kulture nenasilja.

CGO Medjunarodni-dan-nenasilja

U Crnoj Gori se bilježe brojni slučajevi nasilja nad novinarima, nasilja u porodici, vršnjačkog nasilja u školama, ali i nasilja koje se vrši urušavanjem institucija sistema. To prati izostanak adekvatnih procesuiranja i sankcija, kao i sistematičnog bavljenja uzrokom i posljedicama nasilja. Veoma mali procenat onih koji su žrtve nasilja su spremni da govore o ličnom iskustvu u vezi sa nasiljem, upravo zbog nesigurnosti da će biti zaštićeni od strane nadležnih organa. Uzroke možemo tražiti i u nezavršenom procesu suočavanja sa skorijom nasilnom prošlošću, koja nije ni u fokusu pravosudnih institucija niti ima mjesto u sadržaju istorijskih udžbenika. A činjenica je da su se na ovim prostorima desili strašni oblici nasilja nad civilnim stanovništvom tokom postjugoslovenskih ratova devedesetih godina, koji su ostavili za sobom žrtve, ali i neizvedenu odgovornost nad počiniocima a samim tim i neizvedenu pravdu za žrtve. Sve to ne unaprijeđuje sistem nenasilja i ne doprinosi poštovanju zakona i strateških dokumenata koji uređuju oblast nasilja, već dodatno viktimizira one koji su pretrpjeli neki oblik nasilja.

Stoga, CGO koristi priliku da obilježi ovaj dan i pozove sve aktere društva da zajednički gradimo društvo koje će naglašavati dostojanstvo svake osobe i odupirati se svakom obliku zloupotrebe moći i kroz odgovorno djelovanje pojedinca, grupe i institucije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) je 2007. rezolucijom ustanovila obilježavanje Međunarodnog dana nenasilja na rođendan Mahatme Gandija kao priliku za „širenje poruke nenasilja”. Gandi je bio prvi čovjek koji je princip nenasilja doveo od pojedinca do društvenog i političkog nivoa. Njegovo ime sinonim je za životno držanje koje je odlučujuće promijenilo pravac istorije i koje još i danas ima uticaja na milione ljudi.

 

Tamara Milaš, saradnica na programima u CGO-u