Obrazovanjem protiv zaborava

Dodjelom diploma učesnicima Putujuće škole tranzicione pravde završen je ovaj intenzivni pilot program koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) realizovao u sklopu projekata “Suočavanje sa prošlošću – izgradnja bolje budućnosti”.

CGO Putujuća škola tranzicione pravde

Putujuća škola tranzicione pravde okupila je studente, istraživače i mlade profesionalce iz različitih sfera, koji su izrazili zainteresovanost i spremnost da se kroz predavanja, diskusije, projekcije filmova, posjete institucijama i obilazak mjesta zločina iz ratova 90ih na prostoru Crne Gore upoznaju sa različitim aspektima tranzicione pravde. Ovaj program je omogućio učesnicima sticanje onih znanja koja nijesu dio formalnog obrazovnog programa, kao i priliku da kroz multiperspektivan pristup analiziraju pitanja suočavanja sa prošlošću u dijelu istorijskih činjenica, pravosudnih postupaka, strateškog i institucionalnog okvira, novinarskih istraživanja, lokalnih i regionalnih građanskih inicijativa.

Učesnicima Putujuće škole tranzicione pravde diplome je uručila Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO-a. Tom prilikom Uljarević akcentirala značaj učenja o činjenicama iz bliske prošlosti. “Mi ne možemo graditi društvo funkcionalne vladavine prava bez utvrđivanja činjenica iz prošlosti i obezbijeđenja pravde za žrtve i njihove porodice”, navela je Uljarević. Ona je izrazila nadu da će stečeno znanje biti osnov i inspiracija mladim profesionalcima da i sami postanu zagovornici inicijativa za adekvatno suočavanje sa prošlošću, poput Inicijative za REKOM, ali i borci protiv zaborava.

Značajan doprinos uspjehu prve Putujuće škole tranzicione pravde dali su istoričar Miloš Vukanović, Tamara Milaš, portparolka Inicijative za REKOM u Crnoj Gori i koordinatorka programa Ljudska prava u CGO-u, građanske aktivistkinje Sabina Talović iz NVO Bona Fide, Ervina Dabižinović i Ljupka Kovačević iz NVO ANIMA, zatim tužiteljka Lidija Vukčević iz Specijalnog državnog tužilaštva i Siniša Bjeković, zamjenik Zaštitnika ljudskih prava u Crnoj Gori.

CGO Putujuća škola tranzicione pravde

Prvu generaciju Putujuće škole tranzicione pravde uspješno je završilo 12 učesnika: Vasilije Radulović, Ivana Vujović, Marija Radinović, Milena Radonjić, Miloš Spaić, Andrea Čvorović, Kristina Roganović, Anđela Purić, Vlado Laličić, Milica Međedović, Damir Suljević i Ana Puljiz.

Vlado Laličić, jedan od učesnika, nakon završeka programa bio je pun utisaka. “Ova Škola mi je pomogla da naučim što se zaista dešavalo 90ih godina, a što nisam mogao naučiti kroz proces formalnog obrazovanja. Obilazak mjesta ratnih zločina ostavio je jak utisak na mene i definitivno predstavlja najupečatljiviju sliku o ovoj tematici. Kroz razgovor sa predstavnicima institucija proširio sam znanje o odnosu države prema procesu suočavanja sa prošlošću. Nadam se da će ovaj program nastaviti jer zaista doprinosi podizanju svijesti o važnim društvenim procesima,” kazao je Laličić.

Učesnica programa Marija Radinović smatra da je suočavanje jedne države sa ratnom prošlošću uvijek težak i dugotrajan proces. “Ratni zločini počinjeni na tlu Crne Gore, tokom ratova 90ih, za većinu građana su ostali nepoznanica ili tema o kojoj ne žele da znaju, niti da je se sjećaju. U školi i na fakultetu o ovom ne učimo. I zato je ovaj program sjajna prilika da saznamo nešto o deset godina potisnute crnogorske istorije. Za mene je posebno značajna bila posjeta mjestima zločina (Bukovica, Herceg Novi, Morinj, Murino), gdje sam mogla dijelom osjetiti i zamisliti strahotu kroz koju su prolazile žrtve ovih zločina.”, ocijenila je Radinović.

Učesnici Putujuće škole tranzicione pravde su saglasni da ovaj program treba nastaviti, ali i raditi na tome da se slični programi uvode u formalni obrazovni sistem.

CGO Putujuća škola tranzicione pravde

Projekat “Suočavanje sa prošlošću – izgradnja bolje budućnosti” je podržan kroz regionalni program “Podijeljena prošlost – zajednička budućnost” koji finansira Evropska unija.

Maja Marinović, asistentkinja na projektima