Razrješavanje i sankcionisanje napada na novinare preduslov razvoja slobode medija

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom 2. novembra – Međunarodnog dana okončanja nekažnjivosti zločina nad novinarima, poziva nadležne institucije da intenziviraju napore u razrješavanju i procesuiranju napada na novinare,  te da ovo pitanje stave na vrh svoje agende.

Posljedice koje napadi na novinare ostavljaju za novinarsku profesiju, ali i za društvo u cjelini, osjećaju se svakodnevno. Teret nesigurnog okruženja, uz finansijsko urušavanje tržišta medija, i loš ekonomski status novinara ograničavaju mogućnosti izgradnje kapaciteta novih generacija istraživačkih novinara koji će se baviti osjetljivim temama i time dovoditi u pitanje nosioce moći koju tu moć zloupotrebljavaju.

Od ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića, do danas zabilježeno je 85 napada na novinare i imovinu medija, pri čemu najveći dio ovih slučajeva ostaje neadekvatno istražen i procesuiran. Posebno je zabrinjavajuće da, i pored glasnih obećanja vlasti i zainteresovanosti institucija Evropske unije i drugih međunarodnih aktera, posljednji napad na Oliveru Lakić, novinarku Vijesti, iz maja 2018.godine, do danas ostaje nerasvijetljen.

Nedavno smo bili u prilici da čujemo i priznanje najviših funkcionera Vlade Crne Gore da slučajevi ubistva Jovanovića i napada na novinara Monitora, Tufika Softića, neće biti biti nikada do kraja ni rasvijetljeni zbog internih propusta u istragama. Javnosti nije poznato da je iko zbog takvih propusta odgovarao, kako je to inače praksa u razvijenim demokratskim državama što dodatno obeshrabruje kada je riječ o unaprijeđenju medijskog ambijenta i sigurnosti novinara.

Rješavanje slučajeva napada na novinare i imovinu medije nije važno samo zbog izvještaja Evropske komisije, State Department-a, Freedom House-a, Reportera bez granica, itd. već zbog demokratizacije crnogorskog društva, a koje i 13 godina nakon obnove nezavisnosti nije uspjelo da obezbijedi potreban nivo slobode izražavanja i slobode medija već pada na svim rang listama koje mjere ovu oblast. Vlada Crne Gore, kroz rad Uprave policije, ima odgovornost da novinarima osigura ličnu bezbjednost u obavljanju njihovog posla, a posebno kad se radi o onima koji se bave istraživačkim novinarstvom. Međutim, treba naglasiti i odgovornost Tužilaštva i sudstva da ove slučajeve efikasno procesuiraju a što je do sada, takođe, izostalo.

CGO će nastaviti da podsjeća na ograničavanja slobode medija i da traži utvrđivanje činjenica, ali i odgovornosti. CGO će biti saveznik svima onima u institucijama koji budu radili svoj posao u procesuiranju slučajeva napada na novinare i imovinu medija, ali i kritičar u odnosu na one koji tu svoju obavezu budu nastavili izbjegavati.

Damir NIKOČEVIĆ, koordinator za razvoj