Pet ostvarenja na drugom danu Festivala UBRZAJ 2019

Drugi dan Festivala UBRZAJ 2019 donosi pet filmova: Naše majke u režiji Cesara Diaza,  Edna makedonskog reditelja Vuka Mitevskog, Noćna Sesija režisera Petre Tomadze-a, Koja je ovo država reditelja Vinka Brešana i Hladni slučaj Hammarskjold u režiji Mads Brugger-a.

Festival UBRZAJ 2019 II dan

Pored projekcija navedenih filmova, u sklopu drugog dana festivala biće otvorena u 16h30 u CNP-u i izložba fotografija „IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina“ autora Hrvoja Polana. Na otvaranju izložbe će govoriti Nataša Govedarica, programska direktorka ForumZFD iz Beograda i Miloš Vukanović, istoričar i savjetnik u Centru za građansko obrazovanje.

Drugi dan Festivala UBRZAJ počinje projekcijom filma Naše majke u 17:00h,  ovogodišnjim belgijskim kandidatom za Oskara. Film se bavi posljedicama višegodišnjeg građanskog rata u Gvatemali, koji je za rezultat imao etničko čišćenje starosjedilačkog stanovništva. Godina je 2018. i cijela zemlja fokusirana je na suđenja bivšim komandantima u građanskom ratu, a izjave žrtava stižu sa svih strana. Ernesto je mladi forenzički antropolog čiji je posao da indetifikuje tijela poginulih. Jednog dan, u priči jedne svjedokinje, on uočava trag koji bi ga mogao dovesti do oca gerilca koji je nestao u ratu.

U 19:00h slijedi film Koja je ovo država! čiju režiju potpisuje Vinko Brešan jedan od najpopularnijih pozorišnih i filmskih reditelja u Hrvatskoj. Čine ga tri priče čiju strukturu i međusobne veze otkrivamo tokom filma. Glavni likovi su general koji želi da izvrši samoubistvo razočaran u ono što je Hrvatska poslala. Ministar u Vladi Republike Hrvatske koji sam sebe, bez sudske odluke zatvara u zatvorsku ćeliju jer smatra da mu je tamo mjesto. I treća priča koja prati grupu roditelja različitih nacionalnosti koja iskopavanjem mrtvih predsjednika Hrvatske i Srbije želi da natjera vlade ovih zemalja da napokon pronađu njihovu djecu nestalu u ratu.

Zatim su na repertoaru dva kratka filma Edna i Noćna sesija.

Drugi dan Festivala UBRZAJ zaključuje filmsko ostvarenje Mads Bruggera pod nazivom „Hladni slučaj Hammarskjold“ čija projekcija je zakazana za 21:30h. U fokusu filma je događaj iz 1961. godine kada se misteriozno srušio avion sekretara Ujedinjenih nacija Daga Hammarskjolda, usmrtivši njega i većinu posade. Kroz ovaj zagonetan i još uvijek nerasvijetljen slučaj vodi nas danski novinar, reditelj i provokator Mads Brugger.

Pored projekcija navedenih filmova, u sklopu drugog dana festivala biće otvorena i izložba fotografija „IZA SEDAM LOGORA: Od zločina kulture do kulture zločina“ autora Hrvoja Polana u 16h30. Na otvaranju izložbe će govoriti Nataša Govedarica, programska direktorka ForumZFD iz Beograda i Miloš Vukanović, istoričar i savjetnik u CGO-u.

Takođe, večeras se otvara i peto jubilarno beransko izdanje Festivala UBRZAJ u Centru za kulturu Berane i to od 19:00h projekcijom filma Dnevnik Diane Budisavljević, rediteljke Dana Budisavljević.

Festival UBRZAJ 2019 se organizuje uz podršku Ministarstva kulture, njemačkog Foruma ZfD, Ministarstva ljudskih i manjinskih prava, praćenu medijskom podrškom RTCG, Vijesti, Radio Berana, Radio Kotora i portala CdM, a u partnerstvu sa Crnogorskim narodnim pozorištem, opštinama Kotor i Berane, BELDOCS-om, Sarajevo Film Festivalom, Crnogorskom kinotekom, gimnazijama „Panto Mališić“ i „Kotor“, Centrom za kulturu Berane i Međunarodnom mrežom festivala ljudskih prava. Društvenu odgovornost su svojom podrškom Festivalu UBRZAJ 2019 iskazali i Pošta Crne Gore, kompanije CentreVille, Metropolis, Studio Mouse, PG Taxi i Compania DeVinos Montenegro.

Vasilije Radulović, asistent na projektima