LGBTIQ osobe su integralni dio našeg društva

Na Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije, Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje na potrebu funkcionalnog unaprijeđenja mehanizama zaštite prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i ostvarivanja ravnopravnosti LGBTIQ zajednice u društvu.

Iako postoji pomak u prepoznavanju i poštovanju prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori to još ne rezultira punom prihvatanju LGBTIQ osoba u crnogorskom društvu. Naša istraživanja to potvrđuju i kroz percepcije i stavove građana i građanki. Tako posebno zabrinjava nalaz da se homoseksualnost i dalje tretira kao bolest koju treba liječiti. Ipak, građani i građanke većinski prepoznaju ugroženost LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i da im treba pomoć u ostvarivanju prava. Stereotipno društveno uokviravanje, diskriminacija i nasilje prema autovanim ili pretpostavljenim LGBTIQ osobama, ali i institucionalno uslovljavanje dijela LGBTIQ osoba doprinose produžavanju stigmatizacije ove zajednice i njihovom strahu od neprihvatanja.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana protiv homofobije, bifobije i transfobije je „razbijanje tišine“. Ta poruka je usmjerena ka LGBTIQ osobama, ali i prema ostalim dijelovima društvima čiji su pojedinci odgovorni za stvaranje klime prihvatanja autovanih LGBTIQ osoba. Razbiti tišinu u vezi sa dijelom sopstvenog identiteta u Crnoj Gori je još rizično, jer i nalazi istraživanja opominju da je crnogorsko društvo podijeljeno kad je u pitanju podrška LGBTIQ pravima. Naši građani i građanke bi bili skloniji da prihvate prijatelja ili poznanika homoseksualne orijentacije nego sopstveno dijete. Ali, u prilog ovogodišnjem fokusu ovog dana ide većinski stav građana i građanke Crne Gore da bi javne naučne diskusije o temama i problemima vezanim za LGBTIQ osobe bile korisne za razumijevanje i prihvatanje pripadnike ove zajednice, pozitivan trend u prevladavanju stereotipa kad su u pitanju praktični izbori, kao i ogroman rast onih koji iskazuju pozitivan stav prema predavanju LGBTIQ prava iz naučno utemeljene vizure u školama. To sve treba usmjeriti ka stvaranju povoljne klime za unaprijeđenje poštovanje prava LGBTIQ osoba i njihovo puno uvažavanje i prihvatanje.

Treba podsjetiti da je Skupština Crne Gore 2019. godine pala na ispitu razumijevanja važnosti jednakog tretmana svih njenih građana i građanki kada Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola nije uspio da se probije dalje od političkih kalkulacija dijela poslanika. Nadamo se da će 2020. godina biti prilika za popravni ispit i ispravljanjem ove nepravde jer se radi o jednom od najvažnijih zakona za LGBTIQ zajednicu u Crnoj Gori. Kriza na svim poljima, koju COVID-19 i dalje drži aktivnom, upozorenje je i za sve propuste i slučajeve diskriminacije LGBTIQ osoba zbog nemogućnosti pristupa potrebnim medicinskim sredstvima i mehanizmima podrške, ali i izloženosti nasilju u neprihvatajućim primarnim socijalnim grupama, odnosno porodicama.

Međunarodni dan protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) uspostavljen je 2004. godine radi ukazivanja na nasilje i diskriminaciju koju trpe lezbejke, gej, biseksualne, transrodne, inter-rodne osobe i druge osobe sa različitom seksualnom orijentacijom, rodnim identiteom ili izražavanjem, i polnim karakteristikama.

Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo