Ministarstvo prosvjete prihvatilo inicijativu CGO-a

Centar za građansko obrazovanje (CGO) dobio je pozitivan odgovor od Ministarstva prosvjete na Inicijativu za unaprijeđenje nastavnog procesa koji se odnosi na temu antifašizma i antifašističkog nasljeđa u cilju spriječavanja širenja vaninstitucionalnog i nenaučnog osporavanja antifašizma, upućenu prošle sedmice.

CGO-a naglašava da je neophodno temeljno sagledavanje svih izazova koje predmetni planovi i programi, nastavni materijal i metodologija, imaju prilikom predavanja antifašizma i da njihovo unapređenje predstavlja ključni mehanizam suprotstavljanja savremenim izazovima koji to nasljeđe žele da obilježe kao disonantno, a što je posebno važno u društvima poput crnogorskog.

U tom kontekstu, pozdravljamo izraženo opredjeljenje Ministarstva prosvjete da uloži dodatne napore u pravcu metodološkog i sadržajnog obogaćivanja nastavnih predmeta koji obrađuju antifašizam i njegovo nasljeđe. Takođe, pozitivno je što su u Ministarstvu prosvjete stava da kontinuiran rad na afirmaciji antifašističkog nasljeđa treba da bude zajednička obaveza svih društvenih aktera.

Shodno pozivu Ministarstva da u direktnom dijalogu razmotrimo sve mogućnosti dalje realizacije naše Inicijative, nadamo se da će do sastanaka, na kojem bi detaljnije o ovom razgovarali, doći u razumnom vremenskom roku i da ćemo uspostavilti model saradnje u javnom interesu afirmacije antifašizma u crnogorskom društvu.

Miloš Vukanović, savjetnik