Komentari advokata Markovića predstavljaju govor mržnje i prijetnje prema LGBT zajednici

Koalicija “Zajedno za LGBT prava” najoštrije osuđuje govor mržnje upućen LGBTIQ zajednici i našim saveznicima od strane advokata Velibora Markovića i istovremeno pruža podršku novinarki „Vijesti“ Damiri Kalač, koja je u svojstvu građanke podnijela prijavu protiv advokata Markovića, zbog prijetnji upućenih na društvenoj mreži Facebook.

S obzirom na to da se advokat Marković u svom pokušaju opravdanja govora mržnje i otvorenih prijetnji poziva na Ustav, želimo da podsjetimo da Ustav Crne Gore eksplicitno zabranjuje „izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu“ (član 7).

Svaka osoba u Crnoj Gori ima pravo da izrazi svoj rodni identitet i seksualnu orijentaciju, što je izričito zagrantovano Zakonom o zabrani diskriminacije, koji takođe zabranjuje i govor mržnje. Nijednom pojedincu ne smije biti dozvoljeno da arbitrarno ograničava slobodu bilo kojem građaninu i građanki Crne Gore, a naročito ne da upućuje otvorene prijetnje onima koji stoje u odbranu osnovnih ljudskih prava i sloboda. Posebno nas brine što je govor mržnje i prijetnje upotrijebio neko ko se može i profesionalno naći u prilici da zastupa pripadnika LGBTIQ zajednice, a što očito utiče i na njegov objektivan sud o takvoj osobi.

Objave i komentari advokata Markovića na društvenim mrežama, upućeni novinarki Kalač i LGBTIQ zajednici, oličenje su netrpeljivosti i mržnje, i direktno prijeteći. Stoga, Koalicija zahtjeva brzu reakciju i adekvatno procesuiranje ovog slučaja u skladu sa zakonom od strane nadležnih organa kojima je slučaj prijavljen.

Posebno apelujemo na Advokatsku komoru Crne Gore da reaguje hitno i odlučno, i utvrdi kršenje advokatske etike u ovom slučaju. Podsjećamo da Kodeks profesionalne etike advokata ukazuje i na „posebnu vrstu i visok stepen profesionalne i moralne odgovornosti advokata“ i da „od načina rada i ponašanja svakog advokata ponaosob zavise značaj i ugled advokature u celini“. Osnov profesionalne etike i odgovornosti advokata je da „služi interesima pravde i da je obavezan da svojim profesionalnim i drugim javnim djelovanjem i ličnim primjerom doprinosi vladavini prava i društvu zasnovanom na poštovanju zakona“. Advokat „u svakom trenutku treba da bude svjestan svoje odgovornosti i da sa njom uskladi svoje postupke“ (načelo I, Osnovi profesionalne etike i odgovornosti, Kodeks profesionalne etike advokata Advokatske komore Crne Gore).

Naročito zabrinjava činjenica da neko ko je pravnik sa dugom advokatskom praksom zapravo ne poznaje Ustav ili ga tumači na laički i banalan način tvrdeći da sloboda izražavanja znači da svako može da priča što mu padne na pamet, vrijeđa, blati, ruga se i širi  mržnju i netrpeljivost.

Crna Gora mora biti zemlja slobodnih građanki i građana, vladavine prava i ljudskih prava. Sve nadležne institucije su u obavezi da beskompromisnom primjenom zakona omoguće da svaka LGBTIQ osoba u Crnoj Gori u svakom trenutku i na svakom mjestu može slobodno i bez straha da izrazi svoju ličnost, koja podrazumjeva i seksualnu orijentaciju ili rodni identitet.

 

Koalicija “Zajedno za LGBT prava”
Centar za građansko obrazovanje (CGO) je član koalicija “Zajedno za LGBT prava”.