Pobjednici Sundance i Berlinskog festivala tokom drugog i trećeg dana festivala UBRZAJ

Program drugog i trećeg dana Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ donosi šest novih premijera, među kojima su nosioci najviših priznanja prestižnih festivala.

U petak, 11. decembra u 20h00 crnogorska publika će imati priliku da pogleda film JALDA, NOĆ ZA OPROŠTAJ,  reditelja Massaouda Bakhshija, koji je dobio veliku nagradu žirija na Sundance filmskom festivalu. Film donosi priču o nejednakosti muškaraca i žena, ali i o oproštaju. Mariam je osuđena na smrt zbog ubistva svoga supruga u Iranu. Jedini način da bude oslobođena je da joj oprosti ćerka ubijenog sa kojom ona mora da učestvuje u rijaliti programu, kao i broj glasova za oprost koji osvoji od publike. Film je snimljen na osnovu istinitih priča u kojima TV studio služi kao sudnica i mjesto za pravdu. U ovoj drami, Mariam je ta koja mora da moli za oprost i život.

Jalda, noc za oprostaj

Takođe, u petak je na repertoaru, u 18h00 film GENDERBENDE, rediteljke Sophie Dros, intimna filmska priča o potrazi za rodnim indentitetom ispričana je krož život pet ličnosti koje se ne identifikuju ni kao žene, a ni kao muškarci.

Drugi dan zaključuje film ŠTA ĆEŠ URADITI DOK SVIJET GORI? italijskog reditelja Roberta Minervinija koji je za ovaj film dobio nagradu za najbolji dokumentarac na Londonskom filmskom festivalu. Film istražuje toksične efekte vjekovnog rasizma kroz lične priče crnih muškaraca i žena na jugu Amerike.

Treći dan UBRZAJ počinje u 18h00, sa filmom OZRAČENI, reditelja Rithy Panh iz Kambodže, koji je dobio nagradu za najbolji dokumentarni film na Berlinskom filmskom festivalu, a bio je nominovan i za Zlatnog medvjeda. Kritičari kažu da je ovo esktreman, ali i neophodan film koji nepopustljivom silom prodire u oko i srce. Ovo je film o ljudima koji su preživjeli fizičko i psihično zračenje kao posljedicu rata, a preporučuje se onima koji vjeruju da su imuni na njega.

Irradiated

Zatim slijedi INSTINKT, holandske rediteljke Haline Reijn, u 20h00. Ova provokativna psihološka drama će pažnju gledalaca držati do kraja raspleta odnosa između psihološkinje i serijskog silovatelja.

Film FORUM u 22h00, u režiji Marcusa Vettera, adresira aktuelna pitanja politike i globalnih problema današnjice. Film prati 81-godišnjeg osnivača kontroverznog WEF-a i njegovu komunikaciju sa mladom aktivistkinjom Gretom Tunberg.

Svi filmovi su besplatni i mogu se pratiti preko sajta ubrzaj.me, gdje su dostupne i detaljne instrukcije.

Milena Vujović, PR Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ