Veliko interesovanje studenata za II Forum medijske pismenosti

Danas su u Podgorici dodijeljene diplome učesnicima/cama II Foruma medijske pismenosti koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao u okviru projekta “Mediji za mene!”, uz  podršku ambasade Kraljevine Holandije, ambasade Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Veliko interesovanje studenata za II Forum medijske pismenosti

Prilikom uručenja diploma, Damir Nikočević, koordinator za razvoj u CGO-u, istakao je važnost jačanja medijske pismenosti kako u formalnom, tako i neformalnom obrazovnom procesu. Nikočević je ukazao na važnost pravilnog čitanja medija, suzbijanja lažnih vijesti i profesionalnog izvještavanja u skladu sa etičkim standardima. „CGO se zalaže za široko upoznavanje javnosti sa ulogom medija i vrijednosnim okvirom koji mediji stvaraju, kako kroz informativni program koji proizvode, tako i kroz druge forme, uz naglasak na značaj provjere izvora i činjenica, analizu medijskog sadržaja, funkcionalnost regulacije i samoregulacije u medijima, uticaj oglašivača, ali i poziciju društvenih mreža koje postaju jedan od ključnih kanala za širenje lažnih vijesti i dezinformacija“, naveo je on. Nikočević je kazao i da će pet učesnika II Foruma medijske pismenosti imati priliku da usvojena znanja i vještine pokaže kroz plaćeno tromjesečnog stažiranja u medijima i nevladinim organizacijama koje se bave medijskim pitanjima.

Kroz trodnevni II Forum medijske pismenosti, ugledni domaći i regionalni predavači upoznali su učesnike sa konceptom medijske pismenosti, ulogom medija, njihovom vrijednosnom okviru i onom koji mediji stvaraju, vijestima kao osnovnom izrazu novinarstva i kontekstu kao obaveznom segmentu novinarskog izraza, poziciji urednika, načinu vođenja intevjua. Bilo je riječi i o manipulaciji u medijima i kulturi, važnosti medija za razvoj kulture ljudskih prava, slobodi izražavanja i njenim ograničenjima, etici u novinarstvu, Kodeksu novinara Crne Gore, senzacionalizmu u medijima i oglašivačkim monopolima. Kroz panel diskusiju je napravljen i osvrt na lažne vijesti, društvene mreže, provjeru podataka i izvora.

Predavači na II Forumu medijske pismenosti bili su: Božena Jelušić, profesorica medijske pismenosti i koautorka nastavnog programa za medijsku pismenost, Slavoljub Šćekić, glavni i odgovorni urednik u Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), Petar Komnenić, novinar i autor emisije „Načisto“ na TV Vijesti, Nikola Ljuca, reditelj i umjetnički direktor Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ, Siniša Gazivoda, advokat i ekspert za slobodu izražavanja, Vesna Rajković Nenadić, novinarka i programska koordinatorka u Institutu za medije Crne Gore, Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Vijesti i Jovana Đurišić, glavna i odgovorna urednica portala Pobjeda.me.

Veliko interesovanje studenata za II Forum medijske pismenosti

Učesnici Foruma su imali priliku da se prijave kroz kompetitivan proces koji je generisao višestruko više prijava od broja predviđenih učesnika-ca.

II Forum medijske pismenosti uspješno je završilo 20 učesnika/ca: Iva Ivanović, Jelena Kavarić, Kristina Martinović, Kristina Vučković , Marija  Blažević, Marija Đukanović, Mia Mugoša, Milica Lipovac, Milica Radovanović, Mina Minić, Mirko Stojkanović, Nikola Jovanović , Nikola Obradović, Nikolina Radonjić, Nina Krivokapić, Petra Marković, Radovan Vojinović, Tea Babić, Višnja Cvetković i Vladimir Perazić.

Nikola Osekovac, asistent na projektima