Potreban jasan i brz stav Ministarstva o eksternoj provjeri znanja

Centar za građansko obrazovanje (CGO) danas je podnio urgenciju Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da ministarka hitno donese odluku po Inicijativi CGO-a za ukidanje eksterne provjere znanja učenicima do kraja pandemije korona virusom.

Do eksterne provjere znanja devetih razreda ostalo još svega 15 dana što zahtijeva hitnost postupanja po podnijetoj Inicijativi. Radi se nesumnjivo o vanrednim okolnostima koji imaju svoj ogroman i negativan uticaj i na proces nastave i usvajanja znanja učenika, ali i na njihovo mentalno zdravlje. CGO očekuje da će Ministarstvo ovakav  kontekst uzeti u ozbiljno razmatranje jer isti značajno ograničava realnu procjenu postignuća učenika i može imati posljedice i za njihov dalji proces obrazovanja i individualnog formiranja.

Eksterna provjera znanja jeste zakonska obaveza, ali postoje i zakonski osnovi za njeno ukidanje sadržani u Ustavu Crne Gore i Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, a posebno u uslovima ovakve pandemije.

CGO podsjeća da niti jednim zakonom o obrazovanju nije propisan online model nastave, a logično je bilo da djeca pohađaju neki od modela minimuma nastave u školskoj godini dok traje pandemija. Kako je zbog zaštite od zaraze redovna nastava svedena na minimum direktnog rada nastavnika i učenika, te je izostala njihova pedagoška interakcija, logično je i da se, na osnovu ustavne odredbe, prava građana na zdravstvenu zaštitu i Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ukine odnosno otkaže eksterna provjera znanja koja izaziva visok rizik zaraze od korona virusa prilikom njenog održavanja.

Naglašavamo da se CGO ne zalaže za trajno ukidanje eksterne provjere znanja, već za racionalno djelovanje u uslovima nove realnosti, kao i osjetljivog mentalnog zdravlja mladih koji nijesu imuni na rokove i pritiske a pojačavanje tog pritiska u ovakvoj situaciji dodatno ne može djelovati dobro na njih.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica