Neophodno ukidanje eksterne provjere znanja tokom pandemije korona virusa

Centar za građansko obrazovanje (CGO) podnio je danas Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Inicijativu za ukidanje eksterne provjere znanja za školsku 2020/21 i 2021/22 godinu do kraja trajanja pandemije korona virusa, a imajući u vidu činjenicu da učenici već godinu dana nemaju nastavu u uobičajenim okolnostima.

Ovih dana CGO-u se obraća veliki broj roditelja i učenika sa molbom da i CGO doprinese, u skladu sa svojim mogućnostima, da se eksterno testiranje za učenike 9. razreda, koje je planirano za 6. april 2021. godine, ne održi, odnosno da se ukine.

Ova Inicijativa je utemeljena i na drugim brojnim razlozima, počev od neadekvatnih uslova, uzrokovanih pandemijom korona virusa, zbog čega je redovna nastava svedena na minimum direktnog rada nastavnika i učenika. To se ne može nadoknaditi online nastavom, kursevima i drugim online aktivnostima, a opterećenje su i česte zamjene nastavnog kadra po predmetima što je uticalo na mentalno zdravlje djece koja se stalno prilagođavaju novoj pedagoškoj i nastavnoj strukturi. U svemu ovom, izostao je najznačajniji dio sticanja obrazovanja za polumaturante i srednjoškolce koje im je neophodno za završno eksterno testiranje.

Problem neusvajanja potpunih programa rada posebno pogađa učenike sadašnjeg devetog, osmog i sedmog razreda, ali i srednjoškolce. Ova školska godina je i kasnila mjesec dana, a to je ono vrijeme koje je uglavnom predviđeno za obnavljanje gradiva iz prethodne godine koja je završena, takođe, u vanrednim okolnostima. Iako treće tromjesečje još nije gotovo, vraćanje na online nastavu zbog povećanog broja zaraženih korona virusom izvjesno je i do kraja ove školske godine. Dodatno, s obzirom da pandemija korona virusa ne jenjava, i početak nove školske godine će biti pod znakom pitanja, a to sve ima odraz na nivo njihovog znanja.

Testiranje za ovu godinu je zakazano znatno ranije nego prethodnih godina  i to kada smo na vrhuncu stope po zaraženosti korona virusom. U tom kontekstu, postoji i visok epidemiološki rizik organizovanja eksternih testiranja, jer može indukovati talas zaraza učenika i nastavnika. Takođe, već se veliki broj nalazi u izolaciji, odnosno jedan broj učenika neće ni moći da prisustvuje eksternoj provjeri znanja.

I učenici srednjih škola su u istoj situaciji pa CGO predlaže da se ova inicijativa usvoji i za eksterna testiranja u srednjoj školi.

Napominjemo da je CGO bio i ostao zagovornik prijemnih ispita pri upisu na svaki sljedeći obrazovni nivo. Cijenimo da su to oblici ispita znanja i zrelosti kroz koji moraju proći svi učenici. Ali, to mora da se obavi isključivo u redovnim okolnostima obrazovanja, jer u suprotnom se gubi i smisao takvih ispita. Zato sada treba napraviti izuzetak i naći razumijevanja za osjetljivu strukturu mladih u jednom nesvakidašnjem stanju kojem se ne nazire kraj, a kako bi se doprinijelo očuvanju mentalnog zdravlja djece makar kroz oslobađanje od rokova i pritisaka dok traje pandemija.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica