Praksom do unaprijeđenja medijske pismenosti

Nakon uspješno okončanog II Foruma medijske pismenosti, Centar za građansko obrazovanje (CGO) je na osnovu prijava za program, ali i posvećenosti, zalaganja i zainteresovanosti tokom ovog trodnevnog intenzivnog Foruma, izabrao pet studenata/kinja kojima je ponuđeno tromjesečno plaćeno stažiranje u medijima i nevladinim organizacijama koje se bave medijskim pitanjima.

Praksom do unaprijeđenja medijske pismenosti

Projektni tim imao je težak zadatak da među odličnim kandidatima/kinjama izabere pet koji će imati stručnu mentorsku podršku tokom tromjesečnog stažiranja, a sve u cilju njihovog lakšeg i adekvatnijeg prilagođavanja tržištu rada.

Tako su izabrani sljedeći kandidati/kinje su:

  • Jelena KAVARIĆ, stažiranje će obavljati u Centru za istraživačko novinarstvo (CIN);
  • Kristina VUČKOVIĆ, stažiranje će obavljati na portalu/novini Vijesti;
  • Milica LIPOVAC, stažiranje će obavljati na portalu/radiju Antena M;
  • Nikola JOVANOVIĆ, stažiranje će obavljati u radiju KRŠ;
  • Petra MARKOVIĆ, stažiranje će obavljati na televiziji Vijesti.

Stažiranje će pomoći da studenti/kinje u praksi saznaju koji su to izazovi sa kojima se mediji suočavaju, koju odgovornost mediji imaju, zatim da se upoznaju sa načinom rada na terenu, tehnikama novinarskog istraživanje, prikupljanjem, provjerom i objavom informacija, a sve u kontekstu ukupnog jačanja medijske pismenosti koja je važna alatku u razobličavanju lažnih vijesti i dezinformacija. Na taj način biće u prilici da primjene i naučene lekcije sa trodnevnog Foruma medijske pismenosti.

Kroz unaprijeđivanja vještina i praktičnih znanja koje će im biti od koristi u daljem profesionalnom usavršavanju, koristi od ovog programa imaće i mediji i organizacije kojima kadrovska pojačanja u vremenima pandemije olakšavaju svakodnevni posao.

Forum medijske pismenosti i plaćeno tromjesečno stažiranje organizuju se u okviru projekta “Mediji za mene!”, koji sprovodi CGO uz podršku ambasade Kraljevine Holandije, ambasadu Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Nikola Osekovac, asistent na projektima