Izvještavanjem do promjena

Mediji imaju važnu ulogu čuvara javnog interesa, a kroz istraživanje i izvještavanje o temama koje utiču na život građana/ki, traženje odgovora i podsticanje institucija da učinkovitije reaguju na maligne pojave doprinose demokratizaciji društva, poručeno je danas na događaju koji je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), u EU Info centru, povodom dodjele nagrada za najbolje istraživačke priče koje su dovele do konkretne promjene.

Izvještavanjem do promjena

Koordinator za razvoj u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Damir Nikočević kazao je da mediji i novinari dokazuju svoju privrženost profesiji kroz objektivno informisanje javnosti koje osvijetljava proces i kvalitet donošenja odluka. “Novinarstvo mora ostati imuno na bilo kakve spoljne i unutrašnje manipulacije, a novinari držati javni interes ispred partikularnog“, istakao je on. Nikočević je kazao da je okviru projekta „Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke!“ sproveden niz aktivnosti koji se odnosi na jačanje kapaciteta novinara, kao i finansijsku podršku lokalnim medijima. „Sve te aktivnosti, kao i ovaj konkurs koji se odnosi na nagrade novinarima za najbolje istraživačke tekstove podstrek je medijskim poslenicima da još snažnije i upornije rade na izvještavanju o brojnim važnim temama na crnogorskom putu ka Evropskoj uniji ”, objasnio je Nikočević.

Slobodan Georgiev, direktor programa Newsmax Adria, istakao je značaj konkursa na kojima se dodjeljuju nagrade za novinare/ke s obzirom na težak položaj novinara i gubljenje cijene medija. “Radovi koji su prispjeli na konkurs daju neku širu sliku dešavanja u Crnoj Gori. Vidi se veliki trud i pokazuje interes za ljude što se ponekad u novinarstvu, pogotovo istraživačkom, zanemaruje. Na ovom konkursu imamo nekoliko sjajnih primjera koji su pokazali da uporan novinarski rad može da natjera i moćne ljude na vlasti ili one povezane sa moćnim ljudima iz biznisa, da odustanu od svojih koruptivnih radnji koje idu na štetu građana/ki i urade nešto što može da donese neko dobro. Većina priča koje su prispjele su konstruktivne, vode ka konkretnoj promjeni i pomoći građanima”, ocijenio je on.

Na konkurs koji je trajao od 14. februara do 14. aprila 2021. godine pristiglo je 16 istraživačkih priča. Žiri su činili Slobodan Georgiev, Siniša Gazivoda, advokat i ekspert za slobodu izražavanja, Nevena Krivokapić, kordinatorka za slobodu izrazavanja i online medije u SHARE-u, i Damir Nikočević. Žiri je analizirao svaku od pristiglih istraživačkih priča vrjednovanjem obrađenosti problema relevantanih za društvo i građane, prisutnosti i njegove zastupljenosti u javnosti, otkrivanjem činjenica od javnog interesa, kvaliteta elaboracije ključnog problema, stepena provjerenosti informacija kao i promjena koju istraživačka priča podstiče.

Prvo mjesto mjesto i nagradu od 1000 eura osvojio je novinar portala UL Info Mustafa Canka za priču „Stučnjaci  upozoravaju da Jadran postaje kontejner opasnog otpada: RIBE SVE MANJE, PLASTIKE SVE VIŠE“ koju je objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Novinar Canka je uspješno identifikovao i na razumljiv način elaborirao ključne aspekte poblema. Nakon teksta, javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom je u 2021. godini opredjelilo više sredstava za projekte čišćenja otpada iz mora”, istakao je Nikočević u obrazloženju.

Izvještavanjem do promjena

Druga nagrada (700 eura) pripala je novinaru Milošu Rudoviću za dva teksta o uslovima rada psihijatara Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru objavljena u ND Vijesti.

Riječ je o tekstovima koji su objavljeni pod sljedećim naslovima: “Jedan psihijatar na 250 pacijenata” i “Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru plaćaće oba dežurstva”. Poslije pisanja “Vijesti”, direktor Specijalne bolnice Petar Abramović donio je odluku da se ubuduće dežurstva plaćaju za oba ljekara. Pisanjem novinara, aktuelizovan je problem u zdravstvu koji nažalost, uslijed pandemije, nije bio dovoljno zastupljen”, naveo je Nikočević

Treću nagradu (400 eura) žiri je dodijelio je novinarki Dušici Pavlović za istraživački serijal “Dvije boje vina” objavljen na RTCG.

Kroz dvije epizode (epizoda 1 i epizoda 2) ovog serijala prikazano je na koji način država upravlja svojim resursima, odnosno Plantažama, gdje ima većinsko vlasništvo, stavljajući time u žižu javnosti zloupotrebu državnih resursa od strane uskog kruga ljudi”, saopštio je Nikočević.

Nakon obrazloženja odluka, obratili su se i dobitnici nagrada.

Mustafa Canka smatra da nagrada predstavlja ohrabrenje svim kolegama, narođito mlađim, koji rade u lokalnim medijima, a izloženiji su pritiscima i samocenzuri. “Ako mislimo globalno, a djelujemo lokalno, onda će i promjena nabolje biti. I priča o plastici je već postala globalna, ali i lokalna jer naš Jadran, pred našim očima, postaje kontejner plastike. Zato ovaj tekst predstavlja krik, vapaj ili SOS za Jadran, svjedočenje u toj bolnoj činjenici ili dodatno osvjetljavanje fenomena koje ima i tek će imati teške posljedice po naše more, ali i za naš turizam i ekonomiju uopšte’’, pojasnio je on.

Miloš Rudović istakao da je novinarima motivacija, prije svega, želja i volja da se pomogne građanima/kama i društvu. “Ovom pričom omogućili smo psihijatrima Specijalne bolnice za psihijatriju u Dobroti da ostvare svoja prava koja su im godinama bila zakinuta. Vjerujem da oni sada zadovoljnije obavljaju svoj posao, a da koristi od toga imaju i njihovi pacijenti, jedna od najvulnerabilnijih grupa u Crnoj Gori’’, kazao je Rudović.

Dušica Pavlović kazala je da nagrada predstavlja veliki podstrek za novinare da nastave da rade bolje svoj posao. “Željela bih da podsjetim da je ovaj serijal emisije “Mehanizam’’ realizovan kroz podršku Američke ambasade u Cnoj Gori. Drago mi je da je istraživačko novinarstvo u Crnoj Gori sve više prepoznato kao važno i vjerujem da će se to u narednom periodu sve više nadograđivati. Smatram da je to jedino moguće kroz odgovoran pristup novinarstvu i. naravno, u interesu svih građana/ki, odnosno u javnom interesu’’, naglasila je Pavlović.

Izvještavanjem do promjena

Događaj u EU Info centru je organizovan u susret svjetskom Danu slobode medija (3. maj), čime CGO daje simbolički doprinos obilježavanju ovog datuma.

Konkurs „Izvještavanjem do promjena“ dio je projekta Podrška lokalnim medijima – priče iz prve ruke! Podrška istraživačkom novinarstvu i medijskoj pismenosti na lokalnom nivou u Crnoj Gori’’, koji sprovode B film Montenegro, Centar za građansko obrazovanje (CGO), SHARE fondacija i Institut za poslovnu i finansijsku pismenost. Projekat finansira EU posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, a kofinansira ga Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija Vlade Crne Gore.

Maja Marinović, saradnica na programima