Dodjela crnogorskih pasoša ne smije biti izraz diskrecione volje bilo koje političke strukture

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava zabrinutost zbog najave premijera Zdravka Krivokapića da će uvesti kategoriju tzv. zlatnih pasoša namijenjenih “svim značajnim ličnostima koje imaju dodirne tačke sa Crnom Gorom”.

CGO je mnogo puta ukazivao da je i postojeći način dodjele tzv. počasnih državljanstava zabrinjavajuće netransparentan i da urušava ugled države. Netransparentnost i diskreciona ovlašćenja, koja su u praksi za sebe uzimala i lica koja nemaju tu zakonsku mogućnost, dovela su do toga da imamo određen broj kontroverznih lica kojima su takva državljanstva dodijeljena. Pri tom, izostaju objašnjenja i zašto su mnoga od tih lica dobila državljanstvo u toj a ne u redovnoj proceduri kroz koju moraju proći, na primjer, svi oni koji žele da svoju sudbinu vežu za Crnu Goru, odnosno čime su nas kao državu zadužili da budu privilegovani u dobijanju crnogorskog državljanstva.

CGO cijeni da će olako dato obećanje dodjele tzv. zlatnih pasoša unijeti još veću pometnju u jedan nedovoljno uređen sistem. Treba ukazati i da su slični instituti bili i predmet kritike Evropske unije.

Podsjećanja radi, samo u 2020.godini dodjeljeno je čak 115  počasnih državljanstava, od čega je preko trećine dodijelila odlazeća Vlada u periodu nakon okončanja parlamentarnih izbora do dolaska nove Vlade. Od 2008.godine do 2020. godine netransparentno je dodijeljeno 390 počasnih državljanstava, a dostupnu prateću dokumentaciju čine nejasna i štura rješenja bez i minimuma podataka o predlagačima ili o razlogu prijema u počasno državljanstvo nekog lica, a ni danas ne postoji javno nedostupan zvanični registar tih lica. Dosadašnji sistem je, takođe, bio opterećen nezakonitim predlagačima koji su doveli u pitanje zakonitost izdatih rješenja o državljanstvima. Nakon posljednjeg reagovanja CGO-a na ovu temu, tokom januara ove godine, mediji su izvjestili da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) provjerava zakonitost odluka koje su vodile dodjeli tih počasnih državljanstava, ali još uvijek nema informacija o rezultatima tih provjera.

CGO je i u okviru nedavnih javnih polemika oko Odluke o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva preporučio da se preciznije uredi i pitanje sticanja počasnog državljanstva kako bi se ono uvelo u zakonite i transparentne tokove.

Zlatni pasoši, kako ih je premijer nazvao, mogu samo dodatno zakomplikovati ovaj neuređen sistem. Uz to, zlatni pasoši koji se obećavaju bez ikakve prethodne javne rasprave bude bojazan da isti lako mogu biti zloupotrijebljeni jer nema osnova za njihovu dodjelu. Konačno, u postojećim uslovima sve ovo ponovo i nepotrebno otvara osjetljiva identitetska pitanja koja opasno dijele društvo.

CGO poziva Vladu Crne Gore da rješava zaostala pitanja umjesto da produkuje nove probleme u već problematičnim oblastima. Samo tako može napraviti diskontinuitet sa prethodnom Vladom koju smo i zbog ovog, ali i mnogih drugih, pitanja argumentovano kritikovali. To u konkretnom slučaju uključuje odustajanje od ovakvih planova kako se ne bi dalje, kroz diskreciono odlučivanje bez kriterijuma, komplikovao i urušavao sistem dodjele državljanstava ali i dugoročno dovela u pitanje vjerodostojnost tako izdatih isprava i napravila šteta i onima kojima se te isprave izdaju na taj način, kao i ugledu države Crne Gore.

Mira Popović, koordinatorka programa Demokratizacija i evropeizacija