Mir da bude okosnica svih društveno – političkih aktera u Crnoj Gori

Povodom 21. septembra – Međunarodnog dana mira, Centar za građansko obrazobanje (CGO) koristi priliku da pozive sve društveno-političke aktere i donosioce odluka, da svojim djelovanjem, a posebno odgovornim javnim istupima doprinesu izgradnji društva zasnovanog na toleranciji i međusobnom poštovanju radi održivog mira.

Mir da bude okosnica svih društveno – političkih aktera u Crnoj Gori

CGO cijeni da se Crna Gora suočava sa ubrzanom radikalizacijom i ekstremizacijom društva, praćenom nezapamćenim tenzijama u skorije vrijeme. Nesumnjivo su za to najodgovorniji onih koji imaju političku moć, prvenstveno iz vlasti ali i opozicije. Brine i tendencija da reprezenti političkih partija svojim nastupima podstiču ili pak, ne osuđuju nasilje ili mržnju prema grupi ili članu grupe koja je različita u odnosu na onu kojoj pripadaju, bilo da se radi o razlici zasnovanoj na religijskoj, nacionalnoj, političkoj ili drugoj pripadnosti ili orjentaciji.

CGO upozorava da se sveprisutni govor mržnje, kroz matricu javnog djelovanja donosilaca odluka, već preliva i na brojne građane i građanke. Umjesto argumentovanom i konstruktivnom dijalogu, pribjegava se radikalnom izrazu i djelu koji ne mogu doprinijeti kvalitetnim promjenama.

U svemu ovom, značajnu ulogu igraju i mediji koji su se posljednjih mjeseci utrkivali u navijačkom pristupu, često bez ikakvih napora u provjeri osjetljivih informacija, a čime su samo dodatno doprinosili produbljivanju složene društvene krize. Nagli porast objava koje obiluju etiketiranjem, ali i lažnim informacijama, dodatno brinu, jer imaju potencijal da negativno utiču na već krajnje zabrinjavajuću situaciju.

S tim u vezi, izuzetno je važno insistirati na odgovornosti onih koji imaju najviše moći, ali i na djelotvornom i profesionalnom postupanju, kako onih subjekata koji imaju represivna ovlašćenja, tako i onih koji svojim preventivnim djelovanjem mogu doprinijeti prevazilaženju društvene krize. Konkretno, CGO očekuje da Vlada i vladajuće partije zauzmu objektivan pristup prema svima subjektima u društvu, nezavisno od toga koliko su im bliski ili daleki ideološki, vjerski i slično, ali i promptne reakcije policije, tužilaštva, sudova, kao i drugih organa izvršne i zakonodavne vlasti tamo gdje postoje nadležnosti za postupanje. Takođe, očekujemo i češću i djelotvorniju reakciju akademske zajednice, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, civilnog sektora, medija, i drugih koji mogu doprinijeti prevazilaženju duhovne i društvene korozije, koja munjevito zahvata crnogorski prostor.

Međunarodni dan mira obilježava se 21. septembra, u skladu sa Rezolucijom 36/67 koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija. Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana UN su usvojile i prijedlog da se na isti dan obilježava i Svjetski dan prekida vatre i Dan bez nasilja “kako bi zemlje članice i cijelo čovječanstvo posvetili određeno vrijeme promovisanju ideala mira i iskazivanja posvećenosti miru pozitivnim primjerima“.

Tamara Milaš, koordinatorka programa Ljudska prava