Bjelica nesporno kriv, netačni navodi da CGO radi po nalozima

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom izjave Duška Bjelice, profesora na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje i bivšeg višemandatnog predsjednika Upravnog odbora Univerziteta Crne Grne (UCG), ukazuje da je Rješenje Etičkog odbora UCG jasno, iako za njega neprijatno.

Bjelica je tokom vikenda poslao svoju izjavu nizu medija navodeći, između ostalog, sljedeće: „Nevladina organizacija “Centar za građansko obrazovanje” je Etičkom odboru Univerziteta Crne Gore protiv mene podnijela Predlog za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta, koji je davno naručen od rektora UCG Vladimira Božovića“. Potpuno je netačno da CGO radi po bilo čijim nalozima ili narudžbama. Jedino što je tačno u izjavi Bjelice jeste da je CGO podnio, shodno Etičkom kodeksu  i Zakonu o akademskom integritetu, Prijedlog za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta Etičkom odboru, uz prateći dokazni materijal. Etički odbor je na osnovu tog prijedloga, dokaznog materijala i svjedočenja oštećenih studenata, saradnika i kolega Bjelice konstatovao da je on prekršio Etički kodeks  po 16 tačaka i izrekao mu najstrožiju kaznu – javna osuda, sa objavljivanjem u „Biltenu Univerziteta Crne Gore“. CGO izražava nadu da će Etički odbor UCG i dalje efikasno postupati u sličnim slučajevima i štititi time akademski integritet UCG, ali i prava onih koji su zloupotrebljavani od strane profesora i mentora, ali i kolega.

Javnosti je poznato da se CGO stanjem na UCG bavi duže od deceniju, kao i da je nerijetko u središtu mnogih spornih pitanja bio upravo Bjelica, na što smo javno i argumentovano ukazivali. Bjelica to, takođe, zna jer je i sam sa nama nekad lično javno, a nekad preko avatara, polemisao.

Razumijemo da Bjelici nije lako u situaciji kada više nema punu kontrolu nad organima UCG, a posebno kad je potrebno prikrivati nepravilnosti i neakademska činjenja. Razumjeli smo iz njegovog reagovanja da on ne spori ništa činjenično, već se pokušava odbraniti proceduralnom gimnastikom, navodeći: „Etički odbor nije imao zakonskog osnova za pokretanje ovog postupka za utvrđivanje kršenja akademskog integriteta, jer je dva puta odlučivao o istom predlogu navedene NVO“. Koristimo ovu priliku da javnost obavijestimo da jedino rješenje koje mi imamo od Etičkog odbora jeste ovo od 19.11.2021, kao i da je ovo bio jedini postupak u kojem smo pozvani kao stranka da učestvujemo, a obaveza Etičkog odbora jeste da uputi poziv predlagaču, kao stranci u postupku. Ukratko, nije tačno da se o ovom prijedlogu CGO-a dva puta odlučivalo.

Iznenađeni smo novim tendencioznim napadima Bjelice na CGO, jer je i sam tokom postupka, na naše čuđenje, ukazao na vrijednu ulogu CGO-a u društvu, kako i da je naše misije postao svjestan tek iz svoje sadašnje pozicije, odnosno po gubitku javne funkcije.

Na kraju, umjesto da u javnosti optužuje one koji su ukazali na njegova nedjela i time rizikuje tužbu za klevetu, savjetujemo Bjelici da koristi mehanizme iz pravne pouke rješenja ako vjeruje da je u pravu, odnosno da se obrati Senatu UCG, koji je gotovo istog sastava kao i kad je on bio alfa i omega na UCG.

CGO će nastaviti da prati stanje na UCG i rad novog rukovodstva, kao što je to rađeno i u svim prethodnim mandatima onih koji su vodili ovu visokoškolsku ustanovu.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica