VDT ima obavezu da preuzme slučaj „bjelopoljskih beba“ kako bi se pravda zadovoljila

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pruža punu podršku oštećenim roditeljima u slučaju „bjelopoljskih beba“ i traži od v.d. Vrhovnog državnog tužioca Dražena Burića da preuzme ovaj predmet od društvenog značaja iz nadležnosti Višeg suda u Bijelom Polju na dalje postupanje.

Dva puta je u ovom slučaju donešena osuđujuća sudska odluka za Tomislava Jeremića, Haku Tahirović, Zvonka Puletića i Jelu Cimbaljević, sa zatvorskim kaznama, a Vrhovni sud je, zbog pogrešne primjene materijalnog prava, ukinuo presudu Apelacionog suda, ne ulazeći u činjenično stanje ovog slučaja. Trenutno je u ponovljenom postupku, pred Višim sudom u Bijelom Polju, izrečena nepravosnažna oslobađajuća presuda za ove optužene ljekare. To ukazuje i na izvjesnu odgovornost postupajućeg tužioca koji, sudeći po ovim dostupnim činjenicama, nije postupio dovoljno savjesno u ovom osjetljivom i vrlo važnom slučaju.

CGO cijeni da je jako važno da v.d. VDT-a preuzme predmet iz bjelopoljskog Tužilaštva u VDT na dalje postupanje, kako bi se sačinila adekvatna žalba, ali i temeljno procjenio rad dosadašnjeg postupajućeg tužioca. CGO pronalazi utemeljenje za ovo u sumnjama da je propust državnog tužiova u kvalifikaciji djela rezultirao oslobađajućim ishodom za okrivljene.

Oštećeni roditelji su protestom 20.novembra u Bijelom Polju ponovo javno tražili pravdu, a u nadi da će njihov poziv čuti pravosudni organi, ali i svi građani koji se, u ovom sistemu, mogu naći u njihovoj situaciji. Koliki značaj ima slučaj bjelopoljskih beba i kako taj slučaj percipiraju građani ukazuje možda i činjenica da je snimak protesta roditelja u Bijelom Polju pregledan gotovo 330, 000 puta na facebook stranici Vijesti iz Bijelog Polja, uz ogroman broj komentara u kojima građani saosjećaju sa oštećenima.

Podsjećanja radi, 2014. godine u bjelopoljskom porodilištu zbog nesavjesnog pružanja ljekarske usluge, došlo je do pogoršanja zdravstvenog stanja tek zdravorođenih beba od kojih je kod jedne nastupila smrt, a druge su dovedene u ozbiljnu zdravstvenu opasnost.

Kako sud ne veže kvalifikacija djela Tužilaštva, neophodno je da v.d VDT u žalbenom postupku obrazlažući ljekarsku krivicu i njen  kontekst  društvenog značaja, ovaj predmet uzme u prioritetno razmatranje nakon dostavljene prvostepene odluke koja već kasni sa uručenjem.

Na žalost poslije sedam godina, još uvijek nema elementarnog nivoa zadovoljenja pravde, koja bi se u ovakvim i sličnim slučajevima morala potvrditi, da bi sudska praksa pokazala značaj generalne prevencije i dodatni oprez zdravstvenog sistema koji je zakazao zbog neodgovornosti optuženih. CGO smatra da nova oslobađajuća presuda za ljekare ukazuje da je negdje u procesno-pravnoj proceduri i tumačenju zakazao i tužilačko-sudski sistem a što zahtijeva ozbiljan institucionalni odgovor.

Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica