Premijerski sati Vlade Zdravka Krivokapića

Centar za građansko obrazovanje (CGO), uoči kraja mandata Vlade Zdravka Krivokapića, sumira statistički pregled korišćenja instituta premijerskog sata od strane poslanika i poslanica Skupštine Crne Gore u dosadašnjim redovnim zasijedanjima.

Ukupno uzevši, poslanički klubovi su uglavnom uvijek imali pitanja za premijera, osim prilikom posljednjeg odnosno planiranog osmog premijerskog sata, koji je bio zakazan za 27. decembar 2021. i otkazan kako poslanici i poslanice više nisu imali interesovanja za stavove premijera, a što je već tada ukazivalo na svijest o ubrzanju pada njegove Vlade.

Poslanici i poslanice 27. saziva Skupštine Crne Gore ukupno su, od oktobra 2020. do decembra 2021.godine, tokom redovnih zasijedanja, postavili 326 pitanja, od čega je 54 bilo upućeno premijeru a 272 ministrima i ministarkama u Vladi Zdravka Krivokapića.

Premijeru je stigao podjednak broj pitanja iz vlasti i opozicije po 27, pri čemu mu je po sedam pitanja postavljeno iz šest poslaničkih klubova: Demokrate – Demos „Mir je naša nacija“; Crno na bijelo; Demokratska partije socijalista (DPS) i Liberalna partija; Socijaldemokrate; Bošnjačka stranka; kao i Socijaldemokratska partija i Albanska koalicija „Jednoglasno“. Dodatno, poslanički klub DF – Pokret za promjene je postavio pet pitanja, a Socijalističke narodne partije (SNP) četiri, dok je najmanje pitanja, svega tri, došlo iz poslaničkog kluba Demokratkog fronta (NSD, DNP, UCG, RP). Tematski je premijer najviše pitanja dobio iz domena identitetskih i sa njima vezanih vjerskih pitanja, zatim onih iz oblasti ekonomije, evopskih integracija, nezapošljenosti, borbe protiv korupcije i kriminala, regionalnih i međunarodnih odnosa, itd.

Kad je riječ o potpredsjedniku Vlade i ministrima/kama, opozicioni parlamentarni subjekti su postavili 150 pitanja, a partije vlasti 122. Najviše pitanja uputili su poslanici i poslanice DPS-a i LP – 103, a slijede Demokrate – Demos „Mir je naša nacija“ sa 45, i Demokratski front (NSD, DNP, UCG, RP) sa 25 pitanja. Koalicija Crno na bijelo postavila je 21 pitanje, SDP i Albanska koalicija „Jednoglasno“ 18, poslanici bez poslaničkog kluba (Marko Milačić, Genci Nimanbegu) 15, SD 13, zatim DF PzP i SNP po 12 pitanja, dok je najmanje pitanja, odnosno osam, stiglo iz kluba Bošnjačke stranke.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović dobio je 18 pitanja, dok je ta brojka značajno varirala među ministrima. Tako je najviše, 53 pitanja, generisao Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja – 53, a najmanje Tamara Srzentić, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, koja je dobila samo pet pitanja. Osobitu pažnju poslanika imali su i ministri Vesna Bratić i Mladen Bojanić sa po 32 pitanja, zatim Jakov Milatović sa 23 pitanja, Jelena Borovinić Bojović sa 22, Sergej Sekulović sa 21 i Aleksandar Stijović sa 20 pitanja. Na začelju su Olivera Injac, Ratko Mitrović i bivši ministar Vladimir Leposavić sa po 12, kao i Đorđe Radulović sa 10 pitanja. Poslanici su za ministre i ministarke najviše pitanja imali iz okvira unaprjeđanja životnog standarda, obrazovanja, zaštite životne sredine, identitetskih i vezanih religijskih pitanja, kao i regioonalih i međunarodnih odnosa.

Aldina Žudjelović, asistentkinja na programima