Oglas za polaznike/ce IV Foruma medijske pismenosti

Centar za građansko obrazovanje (CGO) raspisuje
oglas za polaznike/ce

IV FORUM MEDIJSKE PISMENOSTI  ZA SREDNJOŠKOLCE/KE

Ako si srednjoškolac/ka, želiš da učiš o medijskoj pismenosti i medijima, upoznaš se i družiš sa vršnjacima/kinjama, proširiš i razmijeniš iskustva sa drugim mladim ljudima, smatraš da nemaš dovoljno informacija i želiš da stekneš znanja i izgradiš vještine u oblasti medijske pismenosti, onda je Forum medijske pismenosti pravo mjesto i prilika za tebe!

SMART

Cilj Foruma je da kroz intenzivan višednevni kurs – predavanja, radionice, projekcije filmova – pruži učesnicima/cama znanja o pojmu medijske pismenosti, ulogom medija, njihovom vrijednosnom okviru, fenomenu društvenih mreža, ali i upotrebi istih u suzbijanju lažnih vijesti. Forum će pružiti osnovna znanja o analizi medijskih tekstova, kako se oni stvaraju, koja je njihova svrha,  kakav je jezik medija, kako prosječan građanin prihvata medije, koje su ključne vrijednosti koje mediji promovišu, kakav je odnos medija, etike i politike, kao i koji su ključni elementi provjere informacija. Polaznici će takođe imati priliku da analiziraju primjere manipulacije u medijima i kulturi, ali i analiziraju vezu između medija i ljudskih prava.

Za uspješno pohađanje Foruma učesnici/e dobijaju diplome.

Ko može da se prijavi na Forum medijske pismenosti?

Redovni učenici/ce srednjih škola sa područja cijele Crne Gore.

Kako se prijaviti za Forum medijske pismenosti?

Popunjavanjem prijave i slanjem iste na e-mail info@cgo-cce.org, sa naznakom „Za Forum medijske pismenosti“.

Rok za slanje prijava je 8. mart 2022. godine, do ponoći.

Forum je besplatan za odabrane polaznike/ce, što znači da troškove putovanja, hrane, smještaja, organizacije nastave i drugih aktivnosti vezanih za program snosi CGO, uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Detaljne informacije o programu Foruma dobiće oni kandidati/kinje koji budu pozvani na Forum poslije procesa selekcije, a na osnovu evaluacije prijava.

Izabrani polaznici/ce će ujedno automatski postati članovi/ce neformalnog učeničkog udruženja SMART (Srednjoškoska Mreža za Afirmaciju i Razvoj Talenata) čiji je cilj stavljanje u fokus medijske pismenosti među srednješkolskom populacijom, kao i popularizacija tog predmeta u obrazovnim ustanovama u kojima se predmet izučava.

Za sva dodatna pitanja slobodno nas kontaktirajte na info@cgo-cce.org ili na broj telefona 020 228 479.

Forum medijske pismenosti za srednjoškolce se organizuje u okviru projekta „Medijskom pismenošću do razvoja talenata srednjoškolaca – SMART! (Srednjoškoska Mreža za Afirmaciju i Razvoj Talenata)“ uz podršku Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.