Vrijedna iskustva podstrek za buduće izazove

Na desetine istraživačkih radova, intervjua, TV i radio priloga, sprovedenih konferencija, učešća u regionalnim projektima rezultati su rada pet studenatkinja koje su obavile plaćenu praksu u medijima i nevladinim organizacijama koje se bave medijima u prethodna tri mjeseca. Jelena Radulović, Bojana Rajković, Mia Zeković, Jelena Kočanović i Ana Novović, koje su prethodno učestvovale na III Forumu medijske pismenosti, imale su priliku da praksu obavljaju u ND Vijesti, Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), portalu i radiju Antena M, radiju KRŠ i televiziji Nova M.

Kroz suočavanje sa svakodnevnim profesionalnim izazovima, stažistkinje su imale priliku da primjene stečena znanja, da na kreativan način, koristeći vještine stečene na Forumu medijske pismenosti, identifikuju ključne probleme i daju odgovore na pitanja od javnog interesa, a koji je bio u fokusu njihovog posla. Kako u medijima, tako i u nevladinom sektoru, one su unaprijedile način prikupljanja, obrade podataka, a kasnije izvještavanje o istima.

Mediji za mene

Tromjesečno stažiranje donijelo mi je veliko iskustvo koje ću itekako znati da primijenim u budućnosti. Česti odlasci na teren radi uzimanja izjava, kao i rad na anketama, svakako su mi bili najinteresantniji i tu sam se pronašla,“ ističe Ana Novović koja je stažiranje obavila u televiziji Nova M.

Mia Zeković je svoju praksu obavila na radiju i portalu Antena M, odakle nosi odlične utiske o stečenom radnom iskustvu, ali i načinu kritičkog promišljanja. „Moje iskustvo ovdje je nešto što ću pamtiti čitavog života, a veoma sam zahvalna programu CGO-a koji mi je pružio priliku da upoznam ove ljude, ovakav način rada, harmoničnu radnu okolinu. Preporučujem svakome da se prijavi na ovaj Forum i da oproba svoju sreću i stekne iskustvo koje će pamtiti“, navodi ona.

Jelena Kočanović, koja je praksu obavila na radiju KRŠ, ističe zajednički projekat ovog medija i BIRN-a na temu medijske pismenosti, a na kojem je radila uz naznaku da joj je stažiranje došlo u pravom trenutku. „Upoznala sam mnogo ljudi i velika je prekretnica za moju karijeru,“ dodaje ona.

„Sjajno iskustvo koje ću nesumnjivo primijeniti u budućnosti. Vrlo brzo sam naučila da radim u sistemu i maltene postala dio kolektiva,“ sličnih je utisaka i Jelena Radulović koja je imala ovu tromjesečnu praksu u novini Vijesti.

Upoznala sam se novinarskim radom uz pomoć sjajnog tima koji je imao razumijevanja i koji mi je pružao pomoć u bilo kojem momentu“, istakla je i Bojana Rajković, kojoj je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) bio radno okruženje.

Damir Nikočević, koordinator za razvoj u CGO-u i koordinator projekta u okviru kojeg se stažiranje sprovelo je objasnio značaj ovog programa. „Kroz konkretan i svakodnevan rad u redakcijama, omogućili smo stažistima da se na direktan način upoznaju sa izazovima radnog okruženja, a samim tim da nakon ovog programa budu spremniji za buduće izazove. Forum medijske pismenosti i prateća stažiranja iznjedrila su brojne novinare i aktiviste koji u svojim medijima i organizacijama zauzimaju veoma važne pozicije. Siguran sam da će to biti slučaj i sa ovom generacijom,” zaključio je Nikočević.

Program plaćenog stažiranja rezultat je višegodišnje saradnje koju CGO ima sa medijima i nevladinim organizacijama koje se bave pitanjem medija u Crnoj Gori, a za očekivati je da se ona intenzivira i u budućnosti. Program je dio projekta „Mediji za mene“, koji sprovodi CGO uz podršku ambasade Kraljevine Holandije, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju Njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Dženita Franca, asistentkinja na programima