Završen III Forum medijske pismenosti

Danas su u Podgorici dodijeljene diplome učesnicima/cama III Foruma medijske pismenosti koji je Centar za građansko obrazovanje (CGO) organizovao u okviru projekta Mediji za mene“,  a uz podršku ambasade Kraljevine Holandije, Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Norveške i Balkanskog fonda za demokratiju njemačkog Maršalovog fonda SAD (BTD).

Završen III Forum medijske pismenosti

Kao i tokom prethodna dva Foruma, i ovaj je okupio 20 studenata/kinja koji su imali priliku da učestvuju u interaktivnim predavanjima sa uglednim predavačima. Fokus je bio na razumijevanju važnosti i uloge medijske pismenosti i medija u društvu, ali je adresiran i značaj informativnog programa i vijesti kao važne forme u  novinarskom izrazu. Učesnici su saznali više i o tehnikama objektivnog intervjuisanja i debatovali o etici u medijima, Kodeksu novinara Crne Gore, sa naglaskom na mehanizam samoregulacije i regulacije u medijima. Posedan segment programa bio je posvećen slobodi izražavanja i njenim ograničenjima, lažnim vijestima, društvenim mrežama, provjeri podataka i izvora. Tokom trodnevnog Foruma prikazan je i dokumentarni film u produkciji B Filma i CGO-a „Medijska pismenost od A do Z“.

Damir Nikočević, koordinator za razvoj u CGO-u, istakao je značaj Foruma u kontekstu snaženja svijesti o ulozi medija i načina na koji mladi danas konzumiraju medije. „Veoma je važno da kroz neformalno obrazovanje podstaknemo mlade ljude da kritički promišljaju o medijima i da kao korisnici medijskih platformi, a potom i kreatori sadržaja prepoznaju i reaguju na govor mržnje, lažne vijesti, kršenje ljudskih prava i urušavanje etičkih standarda,“ naveo je Nikočević. On je podsjetio i da medijsko opismenjavanje mora dobiti i jaču institucionalnu podršku, kako kroz obrazovni sistem, tako i u zakonodavnim i regulativnim okvirima. „Osim podizanja svijesti o ulozi i značaju medija, moraju se i javne politike prilagoditi dobu u kojem živimo, a koje sa sobom donosi stalne promjene i sve složeniji medijski prostor.

Završen III Forum medijske pismenosti

Nikočević je najavio i da će pet učesnika/ca III Foruma usvojena znanja i vještine pokazati kroz plaćeno tromjesečnog stažiranja u medijima i nevladinim organizacijama koje se bave medijskim pitanjima.

Predavači na III Forumu medijske pismenosti bili su: Božena Jelušić, profesorica medijske pismenosti i koautorka nastavnog programa za medijsku pismenost, Slavoljub Šćekić, glavni i odgovorni urednik u Centru za istraživačko novinarstvo (CIN), Petar Komnenić, novinar i autor emisije „Načisto“ na TV Vijesti, Siniša Gazivoda, advokat i ekspert za slobodu izražavanja, Vesna Rajković Nenadić, novinarka i programska koordinatorka u Institutu za medije Crne Gore (IMCG), Srdan Kosović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista Vijesti, Jovana Đurišić, glavna i odgovorna urednica portala Pobjeda.me i Nikola Ljuca, reditelj i umjetnički direktor Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ.

Učesnici Foruma su se prijavljivali za program kroz kompetitivan proces koji je generisao značajno više prijava od broja predviđenih učesnika/ca.

Završen III Forum medijske pismenosti

III Forum medijske pismenosti uspješno su završili: Ana Novović, Bojana Rajković, Branko Danilović, Edvin Bektešević, Ivana Vukićević, Jelena Kočanović, Jelena Radulović, Jovana Delibašić, Katarina Lukovac, Maja Ćatović, Marija Đakonović, Marko Vulević, Maša Glušica, Matija Svorcan, Mia Zeković, Nikolina Barać, Stefan Vuletić, Svetlana Eraković, Tanja Ceklić i Viktor Marčeta.

Una VUKOTIĆ, asistenktinja na projektima