Položaj mladih treba da bude u fokusu donosilaca odluka

Uoči 12. avgusta – Međunarodnog dana mladih – Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da, na žalost, nema razloga za slavlje u oblasti zaštite mladih i unaprjeđenja njihovog položaja, jer se problemi sa kojima se mladi suočavaju ne rješavaju. Mladi su, stoga, sve više okrenuti odlasku iz zemlje, umjesto da svoje znanje i vještine ulože u svoju i budućnost društva u Crnoj Gori.

Nije neočekivano, iako jeste zabrinjavajuće, da u situaciji u kojoj njihovi problemi i potrebe ostaju hronično neadresirani, mladi žele otići. I pored dugogodišnjih opomena da imamo „odliv mozgova“ čini se da ovo pitanje ostaje van prioriteta donosilaca odluka.

Ujedinjene nacije ove godine stavljaju fokus na problem ejdžizma, odnosno diskriminaciju po osnovu godina, u ključnim oblastima za mlade – zapošljavanju, političkoj participaciji, zdravstvenoj zaštiti i ostvarivanju pravde. Takođe, notiraju i ulogu mladih u pandemiji COVID-a.

Mladi u Crnoj Gori, takođe, imaju ove probleme iako se oni „stavljaju pod tepih“, a pred izbore prekrivaju u floskulama poput „mladi su naša budućnost“, čime se pokazuje i da nema svijesti da su mladi tu – trenutno i sada – i da ćemo ih izgubiti ukoliko ne odgovorimo na njihove potrebe.

Dodatno, mladi u Crnoj Gori se suočavaju i sa problemom pada kvaliteta obrazovanja i neusklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada. Imajući u vidu da životne prilike zavise od obrazovanja, jasno je da ako obrazovanje nije na zadovoljavajućem nivou, mladima se ograničavaju mogućnosti dobijanja adekvatno plaćenog posla, a samim tim će biti prinuđeni ili da rade više poslova ili da zavise od roditelja i staratelja, što širi kompleksnost problema na druge kategorije u društvu.

Mladi u Crnoj Gori su predugo samo dekor političkim partijama, počevši od njhovih izbornih programa, preko izostanka suštinskog uključivanja u procese odlučivanja ili uopšte u radu ključnih partijskih organa, do loše pozicioniranosti na izbornim listama. CGO cijeni da mladima treba omogućiti da budu kako kreatori omladinskih politika tako i efektivni dio svih društveno-političkih procesa.

S obzirom da se trenutno radi na novoj Strategiji za mlade 2022-2026, CGO apeluje na radnu grupu da u novoj Strategiji i njenom pratećem akcionom planu adresiraju navedene probleme na učinkovit način.

Međunarodni dan omladine su uspostavile Ujedinjene nacije 2000. godine kako bi afirmisali napore mladih u obrazovanju, razvoju zajednice, zaštiti životne sredine i volontiranju. Obilježava se sa ciljem ukazivanja na probleme koje mladi imaju na globalnom nivou, ali i iznalaženju rješenja za te probleme.

Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo