E-uprava je jedan od stubova reforme državne uprave i mora biti adekvatno zaštićena

Centar za građansko obrazovanje (CGO), u kontekstu najnovijih dešavanja u vezi sa sajber napadima na digitalnu infrastukturu crnogorskih institucija, poziva donosioce odluka da promptno započnu rad i na sistemskom razvoju sajber kapaciteta. Time bi se uticalo i na smanjenje negativnih posljedica postojeće situacije po funkcionisanje javne uprave, ali i građana, koji su danima uskraćeni za brojne informacije i ostvarivanje svojih prava, kao i na preveniranje ili bolji odgovor na slične buduće situacije.

CGO podsjeća da je vladina IT infrastuktura nedjeljama izložena kontinuiranim sajber napadima, što je dovelo do privremenog obustavljanja određenih usluga, te onemogućavanja normalnog funkcionisanja i interakcije građana sa organima državne uprave. Na primjer, fizička i pravna lica ovih dana ne mogu pristupiti ni portalu e-Uprave, te su uskraćeni za ostvarenje jedne od preko 500 usluga koje se na ovom portalu nude. Treba naglasiti da sajber napadi nisu novost za Crnu Goru, i da je ona bila meta sličnih, iako manje ‘ozbiljnih’ napada 2016. i 2017. godine, ali to očigledno donosiocima odluka nije bilo za nauk, pa su ulaganja u izgradnju sajber bezbjednosti ostala minimalna.

Evropska komisija je, u svom Izvještaju za 2021. godinu, konstatovala da kapacitet Crne Gore u oblasti sajber-kriminala progresivno raste, ali da i dalje nije dovoljno snažan da se suoči sa globalnim opasnostima u ovoj oblasti. Ovi problemi su notirani i u Strategiji o sajber bezbjednosti od 2022. do 2026. godine, gdje se navodi da Crna Gora ne posjeduje adekvatne mehanizme za detektovanje sajber prijetnji, kao ni mehanizme za dovoljno brz odgovor, odnosno oporavak od sajber napada. Dodatni problem predstavlja činjenica da se Crna Gora suočava sa ograničenim ljudskim, tehničkim i finansijskim resursima iz ove oblasti. Da je problem nedostatka eksperata uveliko izražen, ilustrativno prikazuje i podatak da je “samo 1% zaposlenih javnih službenika prošao obuku na temu sajber bezbjednosti”, kako se navodi u Strategiji.

Aktuelna dešavanja opominju na činjenicu da ovo pitanje nije bilo u fokusi donosilaca odluka. Stoga, CGO pozdravlja najavu ministra javne uprave, Maraša Dukaja, o osnivanju specijalizovane Agencije za sajber bezbjednost, kao i hitnih investicija u ovoj oblasti, te pripremu novog Prijedloga Zakona o informacionoj bezbjednosti. Istovremeno, izražavamo nadu da ovo neće ostati na obećanju, odnosno da Ministarstvo već preduzima radnje kako bi to operacionalizovalo.

Ovakva situacija i pojačani straha od curenja ličnih podataka može voditi gubljenju povjerenje građana u elektronske servise javne uprave, koje je inače nisko. To bi značilo da će se i onaj mali broj građana koji se, pogotovo u doba pandemije koronavirusa, prebacio na e-usluge, vratiti na stari način funkcionisanja a samim tim će doći i do opterećenja državne uprave. Umjesto da kao društvo idemo naprijed i spoznajemo koristi digitalizacije i e-servisa, a pogotovo u vidu uštede vremena i novca, smanjenja korupcije, veće efikasnosti te poboljšanja kvaliteta života, građanima Crne Gore se, usljed neodgovornosti i sistemskog nerada u oblasti digitalizacije i sajber bezbjednosti, uskraćuju osnovna prava i onemogućava redovno obavljanje aktivnosti.

CGO će nastaviti da apeluje na donosioce odluka da ulažu više napora u reformu i digitalizacije javne uprave, između ostalog, i kroz projekat “E-dukacijom do PARticipacije”, koji je podržan od Ministarstva javne uprave. S druge strane, očekujemo od nadležnih vlasti da hitno preduzmu mjere za otklanjanje štete izazvane sajber napadima, te da rade na prevenciji sličnih i tako spriječe dalje urušavanje povjerenja građana u državne institucije i omoguće im normalno funkcionisanje i ostvarivanje prava.

Milica ZINDOVIĆ, saradnica na programima