Nastavnici i nastavnice zaslužuju sveobuhvatnu podršku, a ne populističko igranje vlada s prosvjetom

Centar za građansko obrazovanje (CGO), povodom Svjetskog dana nastavnika, podsjeća da se obrazovni sistem nalazi na ispitu svakodnevnih  brojnih izazova i zahtjeva, a što prati i loš materijalni položaj nastavnika i nastavnica.

Nastavnici su ključni pokretači u obrazovnom sistemu, a sa svojim učenicima bi trebalo da budu i nosioci progresivnih snaga. Međutim, da bi se to zaista postiglo neophodno je drugačije razumijevanje uloge obrazovanja i vaspitanja od strane donosioca odluka i drugačija primjena obrazovnih politika koje neće nipodaštavati nastavnike i nastavnice. Naime, osnovna znanja, navike i umijeća djece se temelje na radu kreatora nastave i onih koji tu nastavu sprovode. Prosvjetni radnici s djecom provode najviše vremena, a stalna prisutnost nastavnika nije samo izraz promjena koje je donijela pandemija korona virusa, već i modernog doba. Iako je pandemija korona virusa značajno urušila odavno oslabljen kvalitet obrazovanja, Vlada ne preduzima odgovarajuće mjere da ojača nezavidan položaj prosvjetnog kadra i suočavanja sa situacijom u kojoj su se našli zajedno sa svojim učenicima. Nastavnici i nastavnice u Crnoj Gori rade u lošim uslovima, počev od zastarjele školske infrastrukture, didaktičkih materijala, alata i opreme koji su im na raspolaganju, preko mogućnosti usavršavanja, a na to se nadovezuju i nedopustivo niske nadoknade.

 Sve ovo negativno utiče na entuzijazam nastavnika i nastavnica u sprovođenju uloge glavnih motivatora u školi, kvalitetnih prenosioca znanja, pedagoga u prepoznavanju potreba i interesa svih učenika. Počinje da preovlađuje forma i administracija, dok suština obrazovanja i vaspitanja izostaje. Posljedično, djeca idu u školu jer im je to obaveza, ali u školi sve manje uče, dok mnogi nastavnici idu na posao svjesni da moraju na kraju mjeseca da plate svoje obaveze, bez entuzijazma koji bi taj rad trebao nositi, a roditelji su djelimično zadovoljni vjerujući da im je dijete na bezbjednom mjestu.

Ove godine su nastavnici pred još jednim izazovom uspostavljanja dobrih odnosa crnogorskih učenika sa djecom ukrajinskih i ruskih migranata koji dolaze sa ratnih područja. Zato je nastavnicima  neophodna dodatna podrška i smjernice za rad sa strancima, kako bi se pored postojećih izborili i sa tim izazovom u pokušaju da ostanu na visini pedagoškog zadatka i da istraju na cilju širenja razumijevanja, tolerancije i zaštite svih oblika diskriminacije djece u obrazovnom procesu.

CGO vjeruje da u nastavnom kadru ima dovoljno kreativnosti i motivacije, ali i da moraju dobiti podršku za svoj rad, kako bi doprinijeli i uspjehu učenika u obrazovnom procesu. Zato, pozivamo Vladu da adresiranju problema u prosvjeti priđe sistematičnije i posvećenije, bez populizma i improvizacije. CGO poziva prosvjetnu zajednicu da aktivnije učestvuje u javnim politikama i osmišljava razvojne projekte ustanova u kojoj rade. Neophodno je uspostaviti praksu i dozvoliti ustanovama da imaju i svoje prihode koji bi doprinijeli razvoju te ustanove, a omogućili i bonuse na zarade zaposlenih u istoj. To bi mogao biti jedan od načina unaprijeđenja uslova rada u obrazovnim ustanovama, ali i pozicije samih nastavnika i nastavnica.

Svjetski dan nastavnika proglašen je od strane UNESCO-a 1994. godine u znak sjećanja na  potpisivanje Preporuka o statusu učitelja 5. oktobra 1966. godine.

 Snežana Kaluđerović, viša pravna savjetnica