Cenzori ukazali na strašni sud naše svakodnevice

Centar za građansko obrazovanje (CGO) izražava žaljenje što je Glavni grad Podgorica ograničio pravo na umjetnički izraz reditelju Zlatku Pakoviću, kroz otkazivanje podrške konačnoj realizaciji predstave „Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud“. Ovakvi pristupi ne doprinose evropeizaciji crnogorskog društva, a čiji sastavni dio jeste kritičko promišljanje, intelektualna i umjetnička provokacija koja stavlja pod lupu i donosioce odluka i njihov rad. Istovremeno, izražavamo žaljenje i što nadležno Ministarstvo kulture i medija, koje je kofinansiralo ovaj projekat, nije stalo iza umjetnika, čime je dalo i svoj doprinos ograničavanju slobode umjetničkog izražavanja.

Predstava „Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud“, autora i režisera Zlatka Pakovića, premijerno je trebalo da bude odigrana 3. oktobra u Podgorici, u KIC-u „Budo Tomović“, u produkciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica i uz podršku Ministarstva kulture i medija. Međutim, Pakoviću je, nekoliko nedjelja ranije, saradnja otkazana iz Glavnog grada iako za to nije bilo utemeljenja u ugovoru koje je potpisao sa Glavnim gradom.  Iz toga se zaključuje da je sadržaj predstave procijenjen kao problem od zvaničnika u Glavnom gradu.  To se potvrđuje i u nalogu o prekidu rada na predstavi koji je Pakoviću uručen početkom septembra, a u kojem stoji da „Nalogodavac sadržaj dramskog teksta ne smatra adekvatnim za ciljeve i vrijednosti koje Nalogodavac promoviše.“ No, Paković nikad nije dobio pojašnjenje od kojih je to ciljeva i vrijednosti radom na toj predstavi odstupio.

Osim što je Pakoviću otkazana saradnja na taj način, Glavni grad ni nakon značajnog protoka vremena nije svoje ugovorne obaveze prema njemu izvršio čime se stiče utisak da se radi o daljem pokušaju neprimjerenog pritiska na autora koji je regionalno prepoznat po svom intrigantnom izrazu u adresiranju ključnih tema svakodnevice regiona ili pojedinačnih država u kojima je radio.

CGO je, u skladu sa svojom posvećenošću podršci slobode izražavanja, pratio pomno ovaj slučaj i bio u komunikaciji sa autorom, cijeneći da pravo umjetnika na autentičan izraz ne smije biti podložno cenzuri.

CGO koristi ovu priliku i da naglasi da se na slučaju Paković ilustruje polarizacija u Crnoj Gori i nezrelost političkih struktura da prihvate provokativan i kritički umjetnički izraz ako smatraju da im to ugrožava neke od partikularnih interesa. Stoga, Pakovićeva predstava danas u Crnoj Gori ne može naći javni prostor na kojem bi se igrala, jer oni koji bi taj prostor dali zato što im se dopada oštra kritika SPC u predstavi ne bi da u njoj ima podjednako oštre kritike prema predsjedniku Crne Gore, i obrnuto.

Pozorište bi trebalo biti mjesto slobode umjetničkog, angažovanog i političkog izraza, a što podrazumijeva i beskompromisnu kritiku. Svaki vid uticaja, cenzure ili zabrane takvog pristupa od strane vlasti predstavlja odstupanje od demokratskih vrijednosti, dok sud o umjetničkim dometima daju struka i gledaoci.

CGO i ovim putem poziva Glavni grad da svoje obaveze prema Pakoviću izvrši u cjelosti, a sve one koji drže do svoje demokratičnosti, a imaju mogućnost da obezbjede javni prostor u kojem se predstava može odigrati, da taj prostor obezbjede. U protivnom, neće biti mnogo razlike između cenzora u Glavnom gradu, ali i svih onih drugih u crnogorskim opštinama koje ostaju zatvorene za mogućnost da javnost vidi ovu predstavu u javnom prostoru i o njoj da svoj sud.

Prema posljednim najavama autora i asambla predstavu „Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud“ zainteresovani će moći gledati online 21. oktobra, u 21h, a kao javnu generalnu probu.

Nikola Mirković, saradnik na programima