Festival UBRZAJ 2022 donosi danas dvije premijere u Podgorici, a zatvara se kotorsko izdanje uz prateće panel diskusije

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ tokom trećeg dana donosi nove premijere izvanrednih filmskih ostvarenja u Podgorici i zatvaranje kotorskog izdanja sa pratećim programom.

U Crnogorskoj kinoteci, u Podgorici, program trećeg dana počinje u 19h00 sa projekcijom filma ruske autorke Vere Krichevskaye ZA*EBI OVAJ POSAO,  koji prati novopečenu bogatašicu i uspješnu ženu koja traži slavu, ugled i ostvarenje svojih snova. Njena karijera drastično se mijenja kada odluči da pokrene nezavisnu TV stanicu koja odolijeva Putinovom režimu u Rusiji. Film je dobitnik nagrade Amnesty International u sekciji Ljudskih prava na Tesaloniki dokumentarnom filmskom festivalu, a njegova autorka je dobitnica mnogih nagrada za svoje stvaralaštvo, uključujući TEFI, Zlatni sjaj, Zlatno pero Rusije i Nacionalne nagradu za non-fiction film.

Program se nastavlja u 21h00 premijerom filma PISANJE VATROM, ostvarenjem indijskog rediteljskog tima kojeg čine Rintu Thomas i Sushmit Ghosh, koji su već svjetsku slavu stekli filmovima koji imaju snažan društveni uticaj.Ovo je priča o Khabar Lahariya, jedinoj novinskoj agenciji u Indiji koju vode žene Dalita (potlačene kaste). Naoružane pametnim telefonima, glavna reporterka Meera i novinarke ruše tradiciju, kako na prvim linijama kad je riječ o najvećim indijskim problemima, tako i unutar granica svojih domova, redefinišući šta znači biti moćan. Film osvijetljava kastni sistem u Indiji star milenijumima, tradiciju, seksualno nasilje nad ženama i korupciju. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima i Međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala u Amsterdamu, Aljazeera međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala, Bergen međunarodnog dokumentarnog filmskog festivala, itd.

Uporedo, na repertoaru posljednjeg festivalskog dana u Kotoru je održana projekcija dokumentarnog filma ŠEJLA u Gimnaziji Kotor u 9h20 uz diskusiju sa rediteljem filma Veliborom Čovićem i Ljupkom Kovačević, koordinatorkom u ANIMI, dok se večeras u kino “Boka” prikazuju filmovi DO DASKE u 18h00, autora Aleksandra Reljića uz prateću panel diskusiju na kojoj pored Reljića učestvuje i Paula Petričević, filozofkinja i aktivistkinja, i ZA*EBI OVAJ POSAO u 20h00.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija je dostupno na www.ubrzaj.me.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, opštine Kotor i Berane, KC „Nikola Đurković i KC Berane. Partneri su BELDOCS,Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka. Takođe, promocija društveno odgovornog pristupa vidljiva je i u biznis sektoru, kroz sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2022 su: javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, televizija Nova M, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, portal CdM,  Radio Berane i Radio Kotor, kao i E TV, Dnevni list Dan i Portal Analitika.

Jovana VUČERAKOVIĆ, asistentkinja na projektima