Aleksandar Reljić gost Festivala UBRZAJ 2022 na zatvaranju u Podgorici

Crnogorski festival filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2022 zatvara se večeras u Podgorica, kao i u Beranama, a gost Festivala UBRZAJ je reditelj Aleksandar Reljić.

Program u Podgorici počinje filmom DO DASKE, autora Aleksandra Reljića, u 19h00. Reljić je novinar i autor brojnih televizijskih dokumentarnih filmova, koji su se uglavnom bavili temama kulture sjećanja, ratnih zločina, zaštite ljudskih prava, ksenofobije i sl.  Film DO DASKE, iza kojeg stoji produkcija Core Dox, BIRN Srbija i Awakenings Film, uz finansijsku podršku Švedske razvojne agencije, obrađuje priču modnog fotografa, stiliste i DJ-a iz Novog Sada, Srđana Švelja koji je u januaru 2020. uhapšen nakon medijske najave hapšenja pedofila, političara i drugih javnih ličnosti. Prije zvaničnog privođenja, mediji su već objavili da je Šveljo „pedofil“, tabloidi su ga nazvali monstrumom i njegov lik objavljivali na naslovnim stranama. Išli su toliko daleko da su prozivali sudije da mu dosude najstrožu kaznu zatvora od 40 godina. Čovjeku je uništen život i ugled, a najavljena hapšenja političara pedofila se do danas nisu dogodila. Ovaj film ukazuje na moć i manipulaciju medija, ali i na značaj razvoja svijesti o ljudskim pravima i medijskoj pismenosti. Nakon projekcije, biće upriličena panel diskusija sa Aleksandrom Reljićem, autorom filma i Milošem Kneževićem, izvršnim direktorom Crnogorske LGBTIQ Asocijacije Queer Montenegro, a razgovor će voditi Željka Ćetković, koordinatorka programa Aktivno građanstvo u CGO-u.

Filmom PREKOVREMENI RAD u 21h00 se zatvara ovogodišnje izdanje Festivala UBRZAJ u Podgorici. To je priča o Džuli, majci dvoje djece, koja spaja kraj s krajem snalazeći se kao glavna sobarica u hotelu s pet zvjezdica u Parizu. Svaki pomno isplaniran dan, ona počinje prije izlaska sunca, pripremajući djecu za školu i putujući dugo do posla, gdje posvećeno obavlja svoje obaveze. Ali, kada izbije nacionalni štrajk, koji paralizuje cijeli sistem javnog prevoza, Džulina rutina postaje haotična. Film je dobitnik nagrada na Venecijanskom filmskom festivalu i to u sekciji za najboljeg reditelja (Eric Gravel) i za najbolju glumicu (Laure Calamy), a nominovan je i  za nagradu za najbolji film. Nagradu za najbolju glumicu Laure Calamy  osvojila je i na filmskom festivalu Les Arcs u Francuskoj.

Beransko izdanje Festivala UBRZAJ 2022 zatvara se u 17h00, u Centru za kulturu, projekcijom filma ZA*EBI OVAJ POSAO, autorke Vere Krichevskaya.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a više informacija je dostupno na www.ubrzaj.me.

Ovogodišnje izdanje Festivala podržali su Ministarstvo ekonomskog razvoja, Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, opštine Kotor i Berane, KC „Nikola Đurković i KC Berane. Partneri su BELDOCS,Sarajevo Film Festival, Human Rights Film Network i Crnogorska kinoteka. Takođe, promocija društveno odgovornog pristupa vidljiva je i u biznis sektoru, kroz sponzorstva hotela Cue, Gostione 1928, PG taxi i Companie De Vinos Montenegro. Medijski sponzori Festivala UBRZAJ 2022 su: javni servis Radio-televizija Crne Gore (RTCG), sa portalom RTCG.me, zatim nezavisni dnevnik, Portal i televizija Vijesti, Gradska TV, Gradski radio i portal gradski.me, Prva TV, televizija Nova M, Radio i portal Antena M, dnevni list Pobjeda, portal CdM,  Radio Berane i Radio Kotor, kao i E TV, Dnevni list Dan i Portal Analitika.

 

Dragana VASILJEVIĆ, asistentkinja na projektima