Napadi na kritički orijentisan NVO sektor su napadi na demokratske vrijednosti

Centar za građansko obrazovanje (CGO) osuđuje napade kojima je u TV emisiji Naglas na Javnom servisu RTCG od strane Milutina Đukanovića, predsjednika UO Eletroprivreda Crne Gore i predstavnika Nove srpske demokratije (NOVA), bila izložena Ivana Vujović i NVO Juventas kojom rukovodi.  

CGO ukazuje da su mizogini napadi na žene koju su prepoznate po građanskom izrazu i aktivizmu napadi na srž demokratskih vrijednosti i obeshrabrujući su za uključenje drugih žena u društvene procese. Crnogorsko društvo se može uspješno razvijati samo ukoliko je svaki građanin slobodan da iznosi svoje mišljenje bez obzira na to kojeg je pola, roda ili bilo koje druge pripadnosti, a uz poštovanje i prava drugih. Sve prisutnija mizoginija brine jer ukazuje da odstupamo od procesa koji društvo čine ravnopravnim. 

Ovaj napad je, nažalost, i nastavak opšteg osionog odnosa vlasti koja i po širini i po dubini napada kritički orijentisani civilni sektor, omalovažava i vrijeđa aktiviste i aktivistkinje, pokreće prljave kampanje u pokušaju da utiša slobodomisleće organizacije i pojedince.

Ograničavanje prostora za djelovanje civilnog društva koje ima kritički glas znači i ograničavanje demokratizacije i evropeizacije. CGO podsjeća da upravo reakcije takvog civilnog društva demaskiraju iluziju tzv. promjena dok svjedočimo agresivnoj zloupotrebi vlasti i moći na svim nivoima, uz manipulaciju i izazivanje etničkih i religijskih tenzija u cilju prikupljanja jeftinih političkih poena i očuvanja pozicija i privilegija.

CGO apeluje na sve aktere na društveno-političkoj sceni, a posebno na donosioce odluka na svim nivoima, da budu svjesni odgovornosti pozicija koje zauzimaju i da svoje ponašaju upodobe opštem dobru. To uključuje spremnost da se čuju kritike, sagledaju i drugačiji pogledi na procese i važna pitanja sa kojima se društvo suočava, jer jedino jedino uvažavajući i inkluzivan pristup može voditi odlukama koje su u javnom interesu.

Petar Đukanović, programski direktor